Виробники смартфонів в повній мірі відчули на собі дефіцит мікросхем

З минулого року напівпровідникова промисловість переживає не найкращі часи. Пандемія коронавірусу, яка спричинила за собою припинення роботи заводів, а також зростання попиту на електроніку привели до дефіциту мікросхем. Першими на собі нестачу чипів відчули автовиробники і компанії, що випускають комп’ютери і відеокарти. А тепер криза дісталася і до ринку смартфонів.

За даними обізнаних джерел, глобальний дефіцит напівпровідникової продукції почав негативно впливати на індустрію смартфонів. Поставки нових пристроїв сповільнюються, а покупці вперше за довгі роки спостерігають значне зростання цін на смартфони. Мало того, деяким виробникам довелося скоротити виробництво і відкласти запуск нових пристроїв.

Довгий час виробникам смартфонів вдавалося уникати проблем, з якими ще рік тому зіткнулися виробники автомобілів, комп’ютерів та іншої електроніки через дефіцит чипів. Це пов’язано з тим, що великі виробники смартфонів зазвичай закуповують комплектуючі для своїх пристроїв на півроку вперед. Але тепер запаси добігають кінця. З цієї причини Samsung, найбільшому виробнику смартфонів у світі, довелося скоротити поставки своїх смартфонів на 20% в порівнянні з попереднім кварталом. Інтернет-гігант Google прийняв рішення випустити новий смартфон Pixel 5a 5G обмеженим тиражем і тільки в США і Японії, в той час як попереднє покоління було доступне на всіх ринках. Xiaomi підняла ціни на ряд своїх пристроїв, включаючи Redmi Note 10, а запуск продажів Mi 11 Ultra затримала на пару місяців.

Схоже, єдиний виробник смартфонів, якому поки вдалося уникнути проблем, пов’язаних з кризою напівпровідникової промисловості, це Apple. Все це завдяки особливому підходу виробника iPhone до ланцюжка поставок. Так чи інакше, дефіцит чипсетів торкнувся вже близько 80% індустрії смартфонів.

Про негативний вплив дефіциту мікросхем на ринок смартфонів свідчить недавній квартальний звіт TSMC, найбільшого контрактного виробника чипів у світі. Незважаючи на те, що сукупний дохід TSMC від продажу чипів виріс на 20% в порівнянні з минулим роком, прибуток тайванського чипмейкера від поставки процесорів для смартфонів впала на 3%.





ІНШІ НОВИНИ