Samsung оголосила про затримку з впровадженням 3-нм техпроцесу

На даний момент 5-нанометровий техпроцес є найбільш передовим в ливарному виробництві, який освоїли чипмейкери і випускають чипи із застосуванням його норм. Наступного року обіцяють перехід на рейки 4-нанометрової технології, а першими чипами, створеними з її використанням, повинні стати Dimensity 2000 і Snapdragon 898. Причому продукт MediaTek може стати лідером в цій гонці.

Наступний крок – 3-нанометровий техпроцес. Пару років тому Samsung представила вузли 3GAE (3-нм Gate-All-Around Early) і 3GAP (3-нм Gate-All-Around Plus), обіцяючи значне зниження енергоспоживання і підвищення загальної продуктивності. Представляючи технологію в 2019 році, компанія заявляла, що 3-нм техпроцес зможе запропонувати 35% приріст продуктивності при 50% зниженні споживання енергії в порівнянні з 7LPP техпроцесом.

Спочатку очікувалося, що пробне виробництво може стартувати з дня на день, але тепер прийшло повідомлення, що Samsung переносить його на 2022 рік. У планах компанії і випуск 2-нм чипів, але не раніше 2025 року. Цікаво, що раніше TSMC заявила про те, що масове виробництво процесорів з використанням 3-нм техпроцесу почнеться не раніше 2023 року. У планах випуск у 2022 році 4-нм чипа для iPhone.

Відстрочка впровадження нового техпроцесу може пояснюватися тим, що перед чипмейкерами стоїть важливіше завдання – впоратися з дефіцитом чипів. У пріоритетах задоволення попиту на процесори, а не поспіх з впровадженням нових технологій.





ІНШІ НОВИНИ