Революція у Венесуелі: в скандальному конфлікті двох президентів з’явився новий поворот

Представники декількох країн ЄС визнали тимчасового президента Венесуели Хуана Гуайдо легітимним правителем країни.

Із відповідною заявою виступили, зокрема, Данія, Швеція, Франція, Британія, Іспанія, Австрія та Латвія після того, як президент Ніколас Мадуро відмовився проводити дострокові вибори, пише “Європейська правда”.

Глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив, що Гуайдо має законне право організувати позачергові президентські вибори, тому що “люди на вулицях хочуть змін”.

Його точку зору підтримав і прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес, вказавши, що самопроголошений тимчасовий лідер Венесуели повинен запустити виборчий процес у найкоротші терміни.

“Режим Мадуро відмовився приймати вільні й чесні президентські вибори. З цієї причини ми вважаємо президента Гуайдо законним тимчасовим президентом згідно з венесуельською конституцією”, – також висловився канцлер Австрії Себастіян Курц.

З аналогічною заявою виступила і канцлер Німеччини Ангела Меркель, зазначивши, що її країна визнає Гуайдо легітимним тимчасовим правителем.

Водночас Італія 4 лютого заблокувала заяву про визнання спікера парламенту Венесуели Хуана Гуайдо тимчасовим президентом країни.

Пізніше верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні повідомила, що ЄС дотримується позиції про необхідність виборів.

Сам Ніколас Мадуро в ефірі місцевого телеканалу відмовився визнати Гуайдо тимчасовим президентом. Також він відкинув вимоги всіх країн провести дострокові вибори і заявив, що в разі перевороту “кров на руках буде” у прем’єра Іспанії П. Санчеса, пише Associated Press.

Крім цього, Мадуро відмовився приймати будь-яку гуманітарну допомогу від США. Разом з тим у президента низький відсоток підтримки не тільки за межами країни, а й всередині неї. Так, капітан ВПС Венесуели Карлос Васкес Гонсалес заявив про визнання Гуайдо.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ