Десятки загиблих, сотні поранених, тисячі на вулицях: Що відбувається в Індонезії

Одразу декілька міст Індонезії захлиснули масові протести, які проходять паралельно і з різних причин. На фоні кривавих протистоянь, що вже понад місяць тривають у провінції Папуа, на початку тижня Джакарту охопили багатотисячні протести проти дискримінаційних законодавчих змін, які можуть бути ухвалені вже незабаром. Доки уряд збирається заборонити аборти, позашлюбні стосунки, а також критику влади, сутички між папуасами та поліцією забрали життя вже 32 людей.

Розповідаємо все, що відомо про ситуацію на території Індонезії.

Протести проти «законів шаріату»

У понеділок, 23 вересня, в столиці Індонезії Джакарті, а також у містах Джок’якарта, що на острові Ява, та Макасар, на півострові Сулавесі, тисячі студентів вийшли на акції протесту проти можливої криміналізації позашлюбних статевих відносин.

Уряд країни пропонує розглянути законопроєкт, який передбачає внесення зокрема таких змін до кримінального кодексу:

  • позашлюбні інтимні стосунки заборонити та карати позбавленням волі терміном до одного року;
  • заборонити сумісне проживання людей, що не перебувають у шлюбі, та карати позбавленням волі терміном до шести місяців;
  • заборонити гомосексуальні стосунки та карати позбавленням волі;
  • заборонити робити аборти, окрім випадків медичних показань та зґвалтування;
  • заборонити публічну критику та образи на адресу президента, віцепрезидента, державних символів та релігії та державних установ.

Протестувальники не згодні з цими поправками та вважають їх катастрофою для демократичних принципів, свободи слова та самовираження. Цей законопроєкт особливо сильно вплине на права жінок, індонезійські релігійні меншини, а також на права ЛГБТ+.

Також, протестувальники вимагають скасувати ухвалений минулого тижня закон, що передбачає суттєве скорочення повноважень антикорупційного державного агентства по боротьбі з корупцією. Ухвалення цього закону з високою ймовірністю може спричинити подальше зростання рівня корупції в країні, вважають учасники протестів.

Чинний парламент аргументує необхідність ухвалення нових поправок до кримінального кодексу тим, що «вони відображатимуть менталітет та характер більшості населення Індонезії», передає Reuters.

Насамперед, у цьому питанні уряд керується інтересами мусульман, зокрема найбільшої ісламістської спільноти країни «Нахдатул Улама».

За один день протести переросли у масові заворушення

Минулої п’ятниці президент Індонезії Джоко Відодо запропонував допрацювати поправки та відкласти голосування за ухвалення законопроєкту. Суперечливий законопроєкт мав бути розглянутий у вівторок, 24 вересня.

У понеділок, 23 вересня, у кількох великих містах країни тисячі студентів вирішили вийти на вулиці з акціями протестів. На другий день протестів, у вівторок, після того, як відбулась зустріч президента Відодо та представників парламенту, протестувальники зібралися під будовою парламенту в столиці Індонезії Джакарті та вимагали від законодавців відмовитися від подальшого розгляду антидемократичного законопроєкту.

У вівторок голова держави провів зустріч із членами уряду, де було вирішено відкласти голосування. Але не дивлячись на це, чинний парламент висловив намір ухвалити зміни до завершення терміну дії своїх повноважень. Нагадаємо, що у квітні цього року в Індонезії відбулися президентські та парламентські вибори, тож за місяць парламент попереднього скликання завершує свою роботу.

Після обіду того ж дня протестуючі знесли частину огорожі, заблокували під’їзд та почали кидати каміння по будівлі. Згодом декілька учасників протесту спробували прорватися на територію установи, після чого поліція застосувала проти натовпу сльозогінний газ та водомети. Перші арешти почались тоді, коли протестувальники підпалили гумові шини та зруйнували один із поліцейських постів.

Станом на ранок 25 вересня, поліція Джакарти повідомляє про понад 300 постраждалих у протестах, серед яких 265 студентів і 39 поліцейських. Серед тих протестувальників, кого відправили до міських шпиталів, 90 осіб мають тяжкі травми. Усього поліція затримала 94 особи. Їх підозрюють у вчиненні насильницьких дій.

Занепад туризму, криза влади та інші наслідки можливих законодавчих змін

Протестувальники вважають, що чинний уряд перед своєю відставкою намагається законодавчо закріпити той авторитарний порядок, який панував у країні за попереднього президента Сухарто протягом останніх років, а нові ухвалені норми проти чесності та прозорості економіки продовжать завдавати шкоди країні та тиснути на бідні прошарки населення.

З іншого боку, ці законодавчі ініціативи ставлять під загрозу авторитет новообраного президента Джоко Відодо, інавгурацію на посаду якого заплановано на наступний місяць. Відмова підтримувати або навіть стримана позиція Відодо щодо поправок до кримінального кодексу може спричинити зменшення довіри до президента з боку більшої частини населення, що розділяє традиційні мусульманські погляди на інтимні стосунки та проблеми сексуальних меншин.

Протести в Джакарті та інших містах країни одразу викликали відповідну реакцію з боку сусідньої Австралії – там зауважили, що туристам треба взяти до уваги ситуацію, що склалася, та тим категоріям населення, що підпадають під нові можливі регуляторні заборони, краще утриматись від майбутніх поїздок до Індонезії.

Як пише Reuters, острів Балі, один із головних індонезійських туристичних центрів, може втратити свою популярність, а країна потерпіти вагомі збитки через зменшення кількості відвідувачів, серед яких особливо багато австралійців.

У індонезійській провінції Папуа тим часом зростає кількість жертв

Тим часом, в Індонезії вже більше як місяць тривають криваві протистояння між поліцією та папуасами, які взяли свій початок у місті Сурабаї, а згодом протяглися всією країною. Кількість жертв кривавих сутичок за останніми даними досягла 32.

Так, 15 серпня 2019 року, у день річниці анексії Індонезією Західної Нової Гвінеї, що є західною частиною острову Нова Гвінея, папуаси (корінне населення Західної Нової Гвінеї) влаштували масові протести в багатьох містах Індонезії. До протестів приєдналися папуаські студенти, але всі протестувальники були розігнані поліцією; більша частина протестувальників була тою чи іншою мірою травмована; декількох осіб заарештували, але пізніше відпустили. Окрім поліції, папуаси, які беруть участь у протестах, зіткнулися з негативною реакцією контр-протестувальників, а також расистськими нападами радикалів.

Наступного дня у місті Сурабая, що на сході острова Ява, під час святкування дня незалежності Індонезії поліція заарештувала 43 папуаських студенти за звинуваченням у неповазі до індонезійського прапора. Під час затримання папуаси знов потерпали образи з боку ополченців та противників протестів.

19 серпня 2019 року, після того, як в Інтернеті стали поширюватися відеоролики, в яких представники правоохоронних органів називали папуасів «мавпами» та «собаками», декілька тисяч папуасів знов вийшли на протест у місті Манокварі, Західному Папуа. Протест одразу перетворився на сутички, декілька осіб отримали поранення.

Протягом наступних днів на протести почали виходити в містах Джаяпура, Сурабая, Соронг, Тіміко, Факфак, Мераука, Набіра, Якухімо та багатьох інших. 22 серпня поліція почала повідомляти про перші жертви.

Окрім тридцяти двох загиблих, поліція Папуа повідомляє про щонайменше 72 госпіталізовані особи. Очікується, що число жертв буде зростати. Усього поліція має близько тридцяти підозрюваних у вчиненні тяжких злочинів, у тому числі, вбивстві правоохоронців та замаху на державний суверенітет.

Протести тривають вже понад місяць, але в понеділок, 23 вересня, посилилися знов. Голова національної поліції Індонезії повідомив, що станом на вівторок, 24 вересня, поліція Папуа повернула контроль над ситуацією.

На сьогодні, Індонезія знаходиться у тяжкому становищі та потерпає від кривавих громадянських конфліктів та антиурядових протестів. Поки що правоохоронні структури країни контролюють масові протести та стримують поширення сутичок, намагаючись не допустити нові жертви. Але залишається висока ймовірність погіршення ситуації через необхідність здійснення конкретних дій щодо ухвалення чи відхилення змін до кримінального кодексу, а також через небезпечні для країни сепаратистські заворушення в Папуа, які не втихають.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ