Трамп розповів, чому не помилував Ассанжа та Сноудена

Екс-глава Білого дому Дональд Трамп розповів, чому під час свого президентського терміну він не ухвалив рішення про помилування двох викривачів – Едварда Сноудена та Джуліана Ассанжа, хоча мав на це повне право.

На думку Трампа, історії Сноудена та Ассанжа досить складні:

– Це дилема. З одного боку, тут шпигунство, з іншого – вони розкрили реальні злочини… Зрештою, я вирішив – нехай суд розбирається сам, – заявив політик в інтерв’ю з Кендіс Оуенс на Daily Wire.

Крім того, Трамп додав, що Ассанж та Сноуден справді серйозно зашкодили репутації США у всьому світі.

Колишнього співробітника спецслужб американця Едварда Сноудена та журналіста з Австралії Джуліана Ассанжа нерідко порівнюють один з одним. Перший передав ЗМІ секретну інформацію американського Агентства національної безпеки про тотальне стеження спецслужб США за громадянами в усьому світі, другий заснував сайт WikiLeaks і оприлюднив секретні відомості з розряду військових таємниць, що розкривають, крім іншого, корупцію у вищих ешелонах влади Америки.

Обидвоє викривачів стали мішенню для американських спецслужб, але Сноудену пощастило більше – він встиг втекти з країни до Гонконгу, а звідти до Росії. Згідно з останньою інформацією, восени минулого року Сноуден отримав безстроковий дозвіл на проживання та живе десь під Москвою.

Джуліан Ассанж протягом кількох років ховався на території Великобританії, проте пізніше був заарештований. У грудні Високий суд Лондона ухвалив рішення про екстрадицію журналіста до США, наразі адвокати Ассанжа намагаються оскаржити цю ухвалу, резонно вважаючи, що в Америці їхньому клієнту до суду навряд чи вдасться дотягнути. У разі обвинувального вироку Ассанжу загрожує до 175 років ув’язнення.





ІНШІ НОВИНИ