У Північній Кореї запровадили квоти на відходи людської життєдіяльності

В одному зі своїх утопічних романів письменник Володимир Войнович припускав, що людей змушуватимуть складати продукти своєї життєдіяльності в обмін на доступ до харчування. Він навіть вклав у вуста героїв цього твору гасло: «Хто здає продукт вторинний, той харчується добре».

Фантастичне передбачення Войновича втілилося життя у КНДР.

Сільське господарство Північної Кореї страждає без китайських добрив, перебої з постачання яких виникли у зв’язку з пандемією коронавірусу. Намагаючись хоч якось вирішити питання поживних речовин для посівів, керівництво КНДР запровадило квоти на людські екскременти, з яких і робитимуть добрива.

Боротьбу за виробництво добрив влада країни назвала головною стратегією початку року. Щоб простимулювати виготовлення підживлення для рослин у домашніх умовах, жителям країни оголошено, що вони отримають спеціальні талони після виконання своєї квоти.

За твердженням видання Daily NK, спецталони слугуватимуть своєрідними перепустками на продовольчі ринки. Також мешканцям КНДР оголосили, що відтепер робота ринків скорочується на одну годину і вони будуть відкриті з 15:00 до 17:00.

Ситуація, що нагадує ще один з епізодів фільму «Марсіанін», звичайно, могла б бути смішною. Якби все не було так сумно – у Північній Кореї відзначається серйозна нестача продуктів, а зниження врожайності сільгоспкультур на тлі відсутності добрив може стати воістину фатальним.

Місцеві жителі кажуть, що перепустки на ринок порушують їхнє право на виживання, але відкрито протестувати проти рішення влади не наважуються.





ІНШІ НОВИНИ