Українські полярники показали наслідки виверження вулкана за 8 тис. км.

Полярники з української антарктичної станції “Академік Вернадський” зняли на відео, що відбувалося в Антарктиді під час виверження вулкана в Тихому океані. Про це повідомляється на сторінці Національного антарктичного наукового центру у Facebook.

Вранці 15 січня у південній частині Тихого океану відбулося потужне виверження підводного вулкана Хунга-Тонга-Хунга-Хапаай. В результаті в атмосферу було викинуто стовп попелу заввишки понад 20 км. Попелом накрило основний острів Тонго Королівства.

Крім того, виверження вулкана супроводжувалося землетрусами магнітудою 5-5,8 та цунамі, хвилі якого дійшли навіть до Антарктиди.

Таким чином, українські полярники відчули наслідки виверження вулкана за 8 тис. км.

«Хвиля дійшла до нас заввишки 60 см, і це з огляду на те, що акваторії вкриті суцільним льодом», — повідомила метеоролог Олександр Надточій.

Спочатку зміну припливних течій океану зафіксував самописець. Потім полярники побачили незвичайне коливання хвиль, коли відкопували від снігу стежку.

Також було зафіксовано «стрибки» атмосферного тиску. Такі самі атмосферні зміни були зареєстровані і в Україні і, навіть, на Алясці.

«У момент виверження від жерла поширюється вибухова хвиля, яка в міру зниження енергії через кілька десятків кілометрів перетворюється на звукову, а через сотні та тисячі км переходить у коливання атмосферного тиску, яке й вловлюють чутливі датчики», — пояснили у науковому центрі.





ІНШІ НОВИНИ