Швеція відмовилася від членства в НАТО та згадала про Україну

Швеція офіційно відмовилася від членства в НАТО, ухваливши зовнішньополітичну декларацію 2022 року, яку підписала міністр закордонних справ Анн Лінде. У своїй промові політик також згадала про Україну та ситуацію з безпекою. Подробиці наведено на сайті уряду Швеції.

Так, за словами Лінде, у центрі безпеки Швеції є право на вибір власної політики. Уряд не хоче подавати заявку на членство в НАТО. Політика країни буде незмінною, тобто її неучасть у військових союзах сприяє безпеці та стабільності у Північній Європі.

В цей же час даний курс передбачає, що Швеція вестиме активну та широку безпекову політику та зовнішню політику, у тому числі у поєднанні з поглибленням співпраці у сфері оборони, підкреслила Лінде.

Водночас вона вважає, що зараз ситуація із безпекою серйозна. Особливо на тлі “конфронтаційної риторики та військових дій Росії”, у тому числі і видимих, і таємних.

“Посилено російську військову присутність біля кордонів України та вимоги Росії щодо гарантій безпеки загрожують самій суті європейського порядку безпеки”, – сказала політик.

Вона також зазначила, що захист територіальної цілісності та суверенітету України має найважливіше значення для безпеки усієї Європи.

“Україна, як і Швеція, має право робити свій власний вибір безпекової політики. Росія не має права диктувати їх за допомогою погроз і насильства”, – підсумувала глава МЗС.





ІНШІ НОВИНИ