Лавров розповів, коли Кремль опублікує відповідь США щодо гарантій

Росія опублікує свою відповідь американській стороні щодо гарантій безпеки через кілька годин після того, як передасть документ до Вашингтону.

Про це заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров на прес-конференції за підсумками переговорів із главою МЗС Італії Луїджі ді Майо.

“Ми плануємо направити і в паперовій, і в електронній формі”, – сказав Лавров.

Відповідаючи на запитання, коли документ буде опубліковано російською стороною, Лавров уточнив: “Практично за кілька годин після того, як ми направимо американцям, плануємо це зробити сьогодні”.

Лавров також вважає, що Північноатлантичний альянс займає зарозумілу та провокаційну позицію, проводячи політику відкритих дверей, що підштовхує нейтральні країни до участі в НАТО.

“Це зарозуміла позиція, заодно вона є прямо провокаційною, тому що покликана підштовхувати нейтральні країни до того, щоб вони стукали в ці самі відчинені двері”, – сказав він.

За словами Лаврова, Альянс раніше відкинув прагнення РФ юридично закріпити принцип неподільності безпеки, відмовивши Москві “після довгих спроб ухилитися взагалі від будь-якої дискусії”.

“Натовці сказали, що це виключено, тому що юридичні гарантії безпеки можуть надаватися тільки в рамках НАТО, нікому іншому”, – додав він.

НАТО робить те, в чому звинувачує РФ, нарощуючи сили біля російських рубежів, зазначив Лавров.

Лавров також прокоментував нову дату вторгнення РФ в Україну, названу виданням Politico, та звинуватив західні ЗМІ у нагнітанні ситуації в регіоні.

“Щодо 20 лютого питання не до мене. 20 лютого закінчуються наші навчання, як це і було оголошено. Чи закінчиться 20 лютого ескалація, я не знаю, тому що не ми її роздмухуємо, не ми цим займаємося”, – відповів він.





ІНШІ НОВИНИ