Папа Римський тричі просив Росію вивезти мирних жителів із Маріуполя

З початку війни Росії з Україною Папа Римський Франциск дипломатичними каналами тричі звертався до влади Росії з проханням організувати гуманітарний коридор для виходу мирних жителів з Маріуполя. Про це повідомляє італійська газета Il Messaggero.

Проте всі три рази Росія дала зрозуміти Ватикану, що не гарантує безпечний вихід для цивільного населення.

“Вони не дали нам жодних гарантій”, – сказав апостольський нунцій в Україні архієпископ Вісвальдас Кульбокас, який збирався брати участь в операції.

Першу спробу папа римський здійснив наприкінці березня, після кількох контактів із Московським патріархатом. Передбачалося, що в операції візьмуть участь неназваний православний єпископ і Вісвальдас Кульбокас, але в останній момент усе зірвалося.

Друга спроба була в середині квітня, на Великдень, але й у цьому випадку, стверджує газета, Росія не змогла гарантувати безпеку.

Втретє, минулого тижня, папа римський пропонував евакуювати мирних жителів з території комбінату “Азовсталь” у Маріуполі – і вивезти їх морем на судні Ватикану. За даними Il Messaggero, цю пропозицію розглядали протягом кількох днів, але у підсумку не схвалили.





ІНШІ НОВИНИ