Болгарія пообіцяла заблокувати нафтові санкції ЄС проти РФ

Болгарія пообіцяла заблокувати новий пакет санкцій Євросоюзу проти Росії, якщо для неї не зроблять виняток щодо купівлі російської нафти.

Про це заявив віце-прем’єр Болгарії Ассен Васильєв.

У неділю, 8 травня, уряди ЄС наблизилися до погодження жорстких санкцій проти Росії через її вторгнення в Україну. Водночас, сьогодні, 9 травня, відбудуться додаткові переговори для напрацювання шляхів забезпечення нафтою найбільш залежних від РФ країн.

“Переговори продовжаться завтра, для їх завершення може бути потрібна зустріч лідерів. Наша позиція дуже зрозуміла. Якщо буде виняток для деяких країн, ми також хочемо отримати його… Якщо ні, ми не підтримаємо санкції. Але я не чекаю, що до цього дійде, виходячи з поточних переговорів”, – заявив Васильєв.

Угорщина, Словаччина та Чехія, які не мають виходу до моря і сильно залежать від російської нафти, що поставляється трубопроводами радянських часів, зіткнулися з проблемою забезпечення альтернативних джерел і просять про скасування для них нафтового ембарго. Болгарія також вимагає, щоб для неї зробили виняток.

Зазначимо, згідно з новим пакетом санкцій, Брюссель пропонує заборонити весь імпорт російської нафти – морської та трубопровідної, сирої та очищеної. Постачання сирої нафти з РФ мають припинитися протягом шести місяців, а продуктів нафтопереробки – до кінця року.

Угорщина також блокує пропозицію Європейського союзу щодо заборони імпорту російської нафти, затримуючи весь пакет санкцій ЄС, спрямованих проти президента РФ Володимира Путіна через його вторгнення до України.





ІНШІ НОВИНИ