Історія походження піци: хто придумав піцу

Рум’яна і соковита піца вабить апетитним ароматом. У свідомості тут же малюється сонячна Італія – ​​милі вулички під покровом оливкових і мандаринових дерев, середземноморський прибій. Йдеться про споконвічно італійську страву, в цьому немає сумнівів. Однак історія піци містить чимало інших цікавих фактів про походження цієї неповторної страви, які пов’язують її з іншими народами, країнами та епохами.

Піца – їжа патриціїв і плебеїв

Між римськими патриціями і плебеями існувала нездоланна прірва соціальної нерівності. Але це зовсім не заважало і тим, і іншим мати на своєму повсякденному столі шматок соковитої і ароматної піци. Як же її робили стародавні римляни і греки?

  • Обов’язковим атрибутом страви був тонкий корж з тіста, який акуратно змащували оливковою олією.
  • На підготовлену основу для піци викладали оливки, куряче м’ясо, овечий сир, часник, горіхи, перець.
  • Приправами служили м’ята і базилік.

Історія італійської піци наполягає на тому, що до виникнення страви причетні аж ніяк не аристократи. Таку їжу готували прості люди, яким потрібно було ситно поїсти перед польовими роботами.

Піца плебеїв – більш просунута версія звичайного коржа з сиром. Наближений до сучасної страви варіант входив в пайки римських легіонерів, які, в свою чергу, позичили ідею у вавилонян і єгиптян. Історичні відомості говорять про те, що жителі стародавнього Єгипту в день народження фараона готували особливі коржики з травами – прообраз сучасної піци. А ось тонку основу з смаженого тіста придумали вже вавилоняни, які приправляли її оливками і називали «плакунтос».

Пізніше піцу стали готувати і для знаті. У книзі римського оратора Марка Апіція міститься опис цієї «страви богів», а також наводиться ряд рецептів. Навіть етимологія слова «піца» сягає корінням у часи стародавнього Риму. У перші століття нашої ери «picea» називали хлібний корж зі спеціями, приготований в печі.

Помідори, сир, тісто – як все починалося

Йшли роки. Традиції римської аристократичної піци залишилися в минулому, а сама оригінальна страва стала долею невеликих італійських закусочних для простого люду. Змінився і склад, піца почала набувати сучасних рис. Незважаючи на те, що батьківщиною страви вважають Італію, далеко не всі її інгредієнти народилися на Апеннінському півострові.

  • Помідори. Без них неможливо собі уявити жодну піцу з ситною начинкою. Колись в Італії вони вважалися отруйними. Тільки в XVI столітті іспанські конкістадори завезли помідори з Перу і Мексики на європейський континент. Так вони потрапили в італійські піцерії.
  • Сир буйволиць. Його виготовляли кочові народи Азії ще в VII столітті. Однак італійські кулінари познайомилися з цим продуктом тільки в XVII столітті і охрестили його сиром моцарелла.

Незважаючи на те, що начинка піци родом з далеких країн, поява оригінального тіста пов’язана саме з Італією. Справа в тому, що основа повинна бути досить тонкою і хрусткою. Домогтися такого ефекту в давні часи вдавалося лише замішуючи тісто ногами. Саме тому тривалий час піца вважалася їжею простолюдинів, які були згодні на такі вольності. Ручний спосіб замісу був освоєний тільки в XVIII столітті.

Перша справжня піцерія в її сучасному розумінні відкрилася в 1830 році в Неаполі. Це була «Антика Піца Порт Альба». Вона радо приймає своїх клієнтів і в даний час за адресою: Віа Порт Альба, 18. А якщо у вас немає можливості відвідати Італію, ви можете замовити доставку смачної піци за посиланням https://obaldini.com.ua/.

Американська піца – нова сторінка в історії страви

Відомо, що першою ідею приготування піци підхопила Америка. Це сталося ще в XIX столітті, а в роки Другої світової війни американці випробували службу доставки. Крім того, кулінари з Нового Світу зуміли створити свої рецепти, які нині гордо представляються під маркою американської піци.

В історії страви можна виділити кілька важливих дат:

  • в 1885 році в Нью-Йорку відкрилася перша піцерія під керівництвом італійця-емігранта Дженнаро Ломбарді;
  • в 1958 році в штаті Канзас брати Карні створили невелику фірму з виробництва піци. Нині це мережа ресторанів, відома у всьому світі;
  • в 1980 році було придумано оригінальне тісто, яке тепер носить назву «пан».

Піца – страва всіх країн і континентів

Складно собі уявити хоча б одну державу у світі, куди б не добрався соковитий італійський пиріг з найрізноманітнішими начинками. У XIX-XX століттях піца охопила Європу, Латинську Америку і країни Азії. Що стосується України, то в ній історія створення піци почалася тільки в 90-і роки минулого століття. Страва швидко прижилася в кафе і ресторанах, оскільки:

  • її можна готувати з використанням найрізноманітніших начинок;
  • сам процес приготування не вимагає наявності певного обладнання (хоча справжню італійську піцу роблять в спеціальних дров’яних печах);

Поява в меню вітчизняних кафе і мереж швидкого харчування оригінальної страви сприяла її швидкій популяризації як смачної, недорогої і екзотичної страви. Трохи пізніше вишукані варіанти піци стали пропонувати своїм клієнтам елітні ресторани.

Піца прожила воістину багатовікову історію, ввібрала в себе кращі традиції кулінарів багатьох епох і народів. У ній переплелися відгомони філософських уявлень про трапезу, завойовницьких походів, релігійних обрядів. Пориньте в гармонію смаку, відточеного століттями, разом з численними варіантами піци, які пропонують вам сьогодні.





ІНШІ НОВИНИ