Пенсії українців кардинально підвищать в три етапи: хто отримає по 2 тис. І як порахують

В Україні вже з 1 березня проведуть перерахунок пенсій для понад 10 млн українців. Надбавку від 100 грн (в середньому 255 грн) отримають 8,1 млн українців. Решта 1,8 млн українців (зараз отримують мінімальну пенсію) можуть розраховувати на разову виплату в розмірі 2,4 тис. грн.

На цьому перерахунок пенсій не зупиниться. Виплати будуть щорічно підвищувати в три етапи, про це на засіданні Кабміну заявив міністр соцполітики Андрій Рева. “Пенсійна реформа стала важливим етапом реформування нашої країни. До цього була повна “зрівнялівки”. З 11,5 млн пенсіонерів 8,5 млн отримували мінімалку”, – нагадав політик.

Законом передбачено підвищення пенсій в таких випадках:

  • якщо підвищується прожитковий мінімум (збільшується мінімальна пенсія);
  • якщо підвищується мінімальна зарплата (стосується пенсіонерів старше 65 років з 30 роками стажу для жінок і 35 для чоловіків);
  • базова індексація (з 1 березня).

Підвищення пенсій за рахунок ”євробляхерів”: стало відомо, чого чекати
Отже, підвищення прожиткового мінімуму стосується традиційно близько 1,8 млн осіб. Це ті українці, які отримують мінімальну пенсію. Зараз вона знаходиться на рівні 1 497 грн. Наступного разу таке підвищення очікується в липні – до 1564 грн.

Підвищення мінімальної зарплати стосується тих українців, яким більше 65 років і при цьому мають 35 (для чоловіків) або 30 (для жінок) років стажу. Всього таких в Україні – близько 2 млн чоловік. З 1 січня вони отримали надбавку в 159 грн. Згідно із законом вони мають право на виплату в розмірі не менше 40% мінімалки. Зростає мінімалка і пропорційно збільшується їх пенсія.

В Україні 10,2 млн пенсій перерахують з 1 березня 2019 року. Підвищення відчують на собі тільки 8 млн українців, в середньому воно складе 255 грн. Розрахункові пенсії піднімуть на 17% (раніше передбачалося підвищення на 20,8%).

При цьому 1,9 млн українців, які на даний момент отримують близько 1500 грн, замість щомісячної надбавки можуть розраховувати на разову виплату в 2,4 тис. Автоматичне осучаснення проводитимуть щорічно.

У всякому разі, так прописано в законі. Крім того, якщо бюджет Пенсійного фонду стане бездефіцитним (поки діра тільки зростає і в 2019-му становитиме 167 млрд грн), то розмір надбавки можуть збільшити. “Розмір, дата і порядок такого збільшення визначаються в межах бюджету Пенсійного фонду за рішенням Кабінету міністрів України з урахуванням мінімального розміру збільшення”, – відзначається в документі.

Нагадаємо, як раніше писав OBOZREVATEL, в Україні з 1 березня вперше почнеться автоматичне індексація пенсій. У березні 2019 року пенсії в Україні зростуть на 17%. В Україні дефіцит пенсійного фонду збільшився на 17 млрд в порівнянні з 2018-м і склав 167 млрд грн.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ