НБУ попередив про спроби відмивання коштів публічними діячами через ОВДП

Нацбанк рекомендує банкам моніторити операції клієнтів з облігаціями внутрішньої державної позики. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Банкам рекомендовано приділяти більше уваги моніторингу фінансових операцій клієнтів з цінними паперами, зокрема ОВДП, номінованими в іноземній валюті, характер яких може свідчити про легалізацію “брудних” коштів, зазначають у відомстві.

В НБУ наголошують, мова йде про циклічні операції, особливістю є купівля юридичними особами ОВДП з однаковим ISIN-кодом зі збитком: купляють за вищою ціною та упродовж одного робочого дня продають за нижчою ціною. Зазначена схема може реалізовуватися через фінансових посередників на фондовому ринку і відбуватися в кілька етапів:

· брокер, діючи від свого імені за рахунок і за замовленням юридичної особи, купує в банка пакет ОВДП, далі він продає, а інший брокер купує зазначений пакет ОВДП за ціною нижчою від придбання (але в межах ринкових цін), діючи за рахунок і за замовленням фізичної особи,

· далі цей самий пакет ОВДП за більшою ціною викуповує перший брокер, який діє від свого імені, проте за рахунок і за замовленням юридичної особи, надалі він знову перепродає пакет ОВДП на користь фізичної особи за нижчою ціною, а фізична особа здійснює його подальший продаж банку за привабливішою ціною.

В НБУ зазначають, що в результаті таких циклічних операцій фізична особа отримує інвестиційний прибуток, а юридичні особи – інвестиційний збиток у такому ж розмірі.

Така схема використовується клієнтами банків – українськими публічними діячами, близькими та пов’язаними з ними особами – з метою штучного формування доходів та подальшої їх легалізації під час декларування.

Національний банк рекомендує банківським установам ретельніше вивчати своїх клієнтів, зокрема брокерів, які здійснюють такі операції за замовленням юридичних осіб, аналізувати умови договорів купівлі-продажу цінних паперів і брокерські звіти про клієнтські операції, з’ясовувати джерела походження коштів фізичних осіб, які їх придбавають, з використанням ризик-орієнтованих підходів.

У разі виявлення операцій, спрямованих на легалізацію “брудних” коштів, банки мають відмовлятися від проведення таких транзакцій і обслуговування клієнта, а також повідомляти про ці випадки уповноважені державні органи, йдеться у повідомленні.

Нацбанк зазначив, що в “схемах” з купівлі-продажу ОВДП беруть участь професійні учасники фондового ринку, які неналежно виконують обов’язки суб’єктів первинного фінансового моніторингу.

Водночас в НБУ нагадали, що не здійснюють нагляд за цими фінансовими посередниками, тому інформацію про виявлені схеми направлятимуть регулятору – Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Джерело

 





ІНШІ НОВИНИ