Заборона нафтопродуктів з РФ: у Зеленського несподівано вирішили піти на поступки

Україна не планує повністю забороняти імпорт нафтопродуктів з РФ, так як це може викликати зростання роздрібних цін.

Про це заявив представник президента України Володимира Зеленського в Кабінеті міністрів Андрій Герус на брифінгу в Міністерстві інфраструктури.

Герус говорить, що російський бізнес дуже хоче продавати своє паливо в Україні, а тому шукає будь-які способи, щоб не платити податків. Наприклад, напередодні підвищення мит трейдери закачали дуже багато палива на нафтобази в Україні.

“Якщо звичайні місячні залишки залишають близько 15-20 тис тонн, то на кінець липня це було 65 тис тонн. Ми бачимо, що компанія хоче продавати в Україні, але не хоче платити в Україні мита. Також є другий маршрут – залізничним транспортом з Гомеля. З труби пальне переливають в цистерни і переправляють в Україну. На сьогодні це так само не підпадає під спеціальне мито”, – зазначив Герус.

За його словами, після підвищення Україною мита на російське паливо, поставки дизеля з Росії в серпні скоротяться майже в два рази.

“Поставки російського ресурсу в серпні скоротяться майже вдвічі … Те, що йде через трубопровід, скоротиться десь з 200 тис. тонн до 100 тис тонн. Крім того, ми маємо інформацію про те, що російський “Лукойл” хотів поставляти в Україні 80 тис. тонн, але поки не отримала дозвіл від російського міністерства”, – сказав він.

Поставки з Росії в режимі, коли дозволу від влади тобто, то їх немає, представник президента назвав нестабільними. Через це український ринок, за його словами, знаходиться в підвішеному стані.

Ситуацію намагаються вирівняти за рахунок інших джерел. Наприклад, якщо раніше поставки палива в Україну по морю складали близько 10-20 тис тонн на місяць, то в серпні, як повідомляє Герус, їх наростять до 60-90 тис тонн.

“Також Мозирський нафтозавод в Білорусі переніс ремонт з вересня на жовтень і збільшує на 25% поставки українським покупцем в серпні і вересні. Якщо зазвичай вони становили 180 тис тонн в менсяц, то зараз вони будуть 250-260 тис тонн на місяць. Також йде збільшення поставок з Литви і країн ЄС. і невеликий приріст виробництва буде на українських НПЗ”, – говорить представник президента в Кабміні.

“Всі трейдери підтверджують стабільність цін. Ніякого зростання немає. Навіть іде зниження цін на газ на АЗС”. – заявив Герус.

За його словами, якщо раніше в Україну з Росії поставлялося 45% палива, то в серпні вони становитимуть не більше 25%, а у вересні може опуститися до 10% від усього обсягу.

“Ми не проти таких поставок [палива з Росії – Ред.]. Головне, щоб це не створювало загрози стабільності ринку. І Второнах – повинні платитися податки, тому, що нам потрібні гроші для фінансування зарплат бюджетникам”, – сказав Герус.


Джерело





ІНШІ НОВИНИ