“Заберуть у кожного десятого”: експерт пояснила, чим загрожує перевірка соцвиплат в Україні

В Україні верифікація субсидій, яку підтримала Верховна Рада, може зайняти кілька років.

Зокрема, від 5 до 10 відсотків субсидіантів є порушниками і не потребують пільг від держави, повідомила координатор житлово-комунальних і енергетичних програм громадської мережі “Опора” Тетяна Бойко.

“Часто люди мають неофіційні доходи, але це не можна перевірити. У них, наприклад, є депозити в банку. Часто на сайтах, де здають квартири, пишуть, що там є субсидія. Очевидно, ці доходи власник не вкаже”, – зазначила Бойко.

За її словами, верифікація була потрібна ще у 2015 році, коли були введені субсидії. Зараз же потрібно максимально відкривати реєстри, щоб перевірити доходи.

Однак на те, щоб перевірити всі субсидії може піти кілька років.

“Багато людей отримують доходи не тільки з офіційного місця роботи. Тому я за те, щоб Управління праці та соціального захисту мало доступ до реєстрів нерухомого майна, земельних реєстрів. Але питання ще й в тому, щоб ці реєстри були заповнені. За кілька років значну частину доходів можна вивести з тіні”, – додала Бойко.

Експерт вважає, що питання тіньових доходів могла б вирішити “нульова декларація”, яку заповнювали б усі громадяни.

“Декларація не повинна бути важкою для заповнення. Очевидно, що основні джерела доходів вона могла б показати”, – резюмувала Бойко.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ