Вчені: коронавірус може залишатися в легенях пацієнтів, що видужали

Китайські вчені провели дослідження і з’ясували, що пацієнти, які перехворіли коронавірусом, можуть як і раніше містити частки небезпечної інфекції глибоко в легенях. При цьому залишки COVID-19 звичайні тести виявити не в змозі, пише видання South China Morning Post.

«Наша робота – це перше свідчення в області патології про залишковий вірус в легенях пацієнта, у якого тести три рази поспіль виявлялися негативними», – розповів Бянь Сіу з Армійського медичного університету міста Чунцин.

Медики вивчили випадок старої пацієнтки, яку госпіталізували з COVID-19. Жінка пройшла курс лікування, за підсумками якого тести три рази поспіль показали негативний результат. Тоді було проведено обстеження методом комп’ютерної томографії, яке теж показало поліпшення стану пацієнтки. Проте на наступний день пацієнтці стало гірше, і через кілька годин вона померла від серцевого нападу.

Фахівці провели розтин тіла і під електронним мікроскопом виявили сліди часток коронавірусу в глибоких тканинах легенів. Разом з тим ознаки вірусу в тканинах печінки, шлунку і в кістковому мозку були відсутні. Вчені з Китаю констатували, що приховані штами в легенях не викликали ніяких явних симптомів.





ІНШІ НОВИНИ