Вчені: середземноморська дієта та переривчасте голодування суттєво знижують ризик хвороб серця

Відповідно до огляду, опублікованого сьогодні в Journal of the American College of Cardiology, середземноморська дієта, багата рослинами, горіхами, цільнозерновими продуктами, оливковою олією першого віджиму і рибою, ідеально підходить для поліпшення здоров’я серцево-судинної системи. В рамках дієти рекомендується переривчасте голодування.

Середземноморська дієта складається з рослинних продуктів (фрукти, овочі, бобові, цільнозернові, насіння, лісові горіхи і оливки), риби/морепродуктів, оливкової олії і помірної кількості молочних продуктів (йогурт і сир) і яєць. Численні дослідження і рандомізовані клінічні випробування показали, що ця дієта пов’язана з меншим ризиком для серцево-судинних захворювань, діабету, деменції, депресії і деяких видів раку.

Важливість оливкової олії

Середземноморська дієта Песко також підкреслює використання оливкової олії першого віджиму замість вершкового масла або інших жирів. Оливкова олія першого холодного віджиму – це нерафінована оливкова олія високої якості. У попередніх дослідженнях було показано, що вона володіє кардіометаболічними перевагами, такими як зниження холестерину ліпопротеїнів низької щільності («поганий») і підвищення рівня холестерину ліпопротеїнів високої щільності («хороший»).

Переривчасте голодування

Переривчасте голодування, практика обмеження щоденного споживання калорій в певному часовому вікні (зазвичай від 8 до 12 годин), знижує запалення і покращує чутливість до інсуліну, змушуючи організм перемикатися зі спалювання глюкози на жирні кислоти в якості основного метаболічного палива.

Найбільш поширена форма переривчастого голодування – це обмежене за часом харчування, що складається з обмеження до двох, а не трьох прийомів їжі в день і скорочення вікна споживання калорій. Докази щодо обмеженого за часом прийому їжі є попередніми і вимагають додаткових досліджень.

Поєднання двох систем дає оптимальний результат

“Наші предки не мали доступу до необмеженого запасу їжі протягом року. Вони також не їли тричі на день великими порціями плюс закуски в день. Зосередження уваги на свіжих цільних продуктах поряд з рибою дає ряд переваг для здоров’я, зокрема коли справа доходить до здоров’я серцево-судинної системи. Середземноморська дієта зі щоденним обмеженим за часом прийомом їжі є ідеальною кардіозахисною дієтою», – сказав Джеймс Х. О’Кіф, доктор медичних наук, директор профілактичної кардіології в Центрі кардіології Середньої Америки в Сент-Луці і провідний автор дослідження.





ІНШІ НОВИНИ