Кардіолог розповів про небезпеку високого тиску і способи його профілактики

Відомий німецький кардіолог Мартін Халле заявив, що певні зміни способу життя знижують ризик розвитку інсультів і серцевих нападів.

За словами кардіолога, медичного директора Центру профілактики та спортивної медицини Мюнхенського технічного університету, який також працює з Німецьким фондом серця Мартіном Халле, небезпека високого тиску недооцінюється: багато дорослих жінок і чоловіків не вважають за потрібне перевіряти показники свого тиску. Тим часом, своєчасно діагностований і скоригований лікарем високий кров’яний тиск дозволив би уникнути половини серцевих нападів і інсультів, говорить кардіолог.

Навіть трішки підвищений артеріальний тиск пошкоджує судини. Мартін Халле зазначає, що люди не хвилюються, бачачи показники свого артеріального тиску в межах 140/90 або трохи нижче. Але прагнути потрібно до підтримки значення 120/80, підкреслює лікар. Навіть трішки підвищений артеріальний тиск шкодить кровоносним судинам.

«Перевищення параметрів тиску на 10 або 20 пунктів пошкоджує судини в довгостроковій перспективі і згодом викликає серцево-судинні події. Значення 120/80 вважається найкращим, оскільки кровоносні судини не піддаються негативному навантаженню», – розповів німецький кардіолог виданню Focus.

Мартін Халле підкреслив, що підвищений тиск може становити смертельну небезпеку для людини, негативно впливаючи на судини головного мозку, нирок, серця. Серцевий м’яз при цьому буде швидше зношуватися, підвищується ймовірність аритмії та фібриляції передсердь, утворення тромбів. Якщо вони закупорюють кровоносні судини, то в залежності від місця розташування виникають серцеві напади, інсульти або емболії.

Основні причини високого кров’яного тиску. На думку Халле, таких причин три: це нездорове харчування, ожиріння, сидячий спосіб життя.

Тиск потрібно вимірювати незалежно від віку. Лікар констатує, що високий кров’яний тиск не викликає специфічних симптомів, але на нього можуть вказувати денна сонливість, втома, головний біль. Халле рекомендує періодично перевіряти артеріальний тиск – це найкращий спосіб своєчасно помітити проблему. Причому перевіряти тиск потрібно навіть школярам, оскільки і вони сьогодні схильні до артеріальної гіпертензії.

Способи профілактики. Фізична активність на свіжому повітрі, за словами експерта, є одним з кращих способів, які допомагають протистояти розвитку гіпертонії. В цьому плані корисна навіть 15-хвилинна прогулянка в день. В цілому ефективні аеробні види активності.

Іншим серйозним фактором впливу на АТ є вага, тому важливо не допускати появи зайвих кілограмів.

«Один з найдієвіших способів профілактики – зміна раціону: слід їсти більше овочів, менше хліба, ковбаси, сиру і солі», – розповів медик.

Прийом гіпотензивних засобів. Терапія високого кров’яного тиску має на увазі і прийом препаратів, особливо якщо було діагностовано в істотній мірі високий кров’яний тиск, каже кардіолог. Їх повинен призначити лікар.





ІНШІ НОВИНИ