Вчені назвали плюси і мінуси генетично модифікованих продуктів

Генетично модифіковані організми (ГМО) викликають чимало суперечок. При вирощуванні продуктів їм надають стійкість до шкідників, покращують зростання, підвищують поживні властивості. Все це відбувається шляхом додавання генів. Які плюси і мінуси мають продукти.

Переваги

США відносяться до лідерів по виробництву овочів і рослин, вирощених з допомогою методів ГМО. Це майже 90% кукурудзи, сої, бавовни в країні. У список модифікованих продуктів входять цукрові буряки, картопля, кабачки, рапс і люцерна, яблука декількох сортів.

Завдяки технологіям генної інженерії змінюють ДНК рослин і овочів. В результаті отримують продукти, які мають нові характеристики:

  1. Стійкість до шкідників і комах. Це означає, що для їх знищення не потрібно використовувати шкідливі хімічні речовини.
  2. Підвищення врожайності. За деякими сільськогосподарськими культурами показник склав 22%.
  3. Протистояння стресовим умовам. Рослини краще витримують посуху, перепади температур, захворювання. Це підвищує врожайність, знижує витрати фермерів на виробництво продукції і споживача на її покупку.
  4. Поліпшення смаку і зовнішнього вигляду. Наприклад, розроблений золотий рис, що має велику кількість бета-каротину або яблука з рум’яним бочком.

Мінуси продуктів з ГМО

Хоча є наукові докази нешкідливості таких рослин для людини, як вони себе будуть вести в довгостроковій перспективі — поки сказати складно. Люди побоюються, що чужорідні гени можуть викликати алергічні реакції.

Існує побоювання, що ГМО-продукти вплинуть на ДНК людини і спровокують прогресування раку. Дослідження на цю тему не проводили. Докази зв’язку онкології і споживання їжі з ГМО відсутні.

У США на прилавках можна часто зустріти продукти, що містять ГМО.





ІНШІ НОВИНИ