Сім ознак того, що у вас може бути пневмонія

Медики попереджають, що позалікарняно. пневмонією можна заразитися де завгодно і коли завгодно.

Пневмонія – це інфекція в газообмінних одиницях легень (альвеолах). Ці повітряні мішечки запалюються, заповнюються рідиною або гноєм, що заважає надходженню в кров кисню.

За словами доктора медицини Нормана Едельмана, старшого наукового радника Американської асоціації легенів, яка дала інтерв’ю журналу Prevention, пневмонія розвивається, коли пригнічуються захисні сили організму. Це відбувається, коли патогени, що вторглися, виявляються для нього занадто агресивними або проникають у великих кількостях.

Приблизно в половині випадків її призвідниками стають бактерії, в іншій половині випадків – віруси. Найпоширеніший тип пневмонії викликається бактеріями Streptococcus pneumoniae, що належать до того ж сімейства, яке викликає у людей ангіну.

Серед вірусів ключовим фактором виникнення пневмонії є грип. Новий коронавірус, звичайно, також може викликати запалення легенів, хоча і з більш тривалим інкубаційним періодом, ніж при грипі.

Як можна захворіти на пневмонію? Доктор Едельман констатує, що пневмонією можна заразитися безліччю різних способів: від вдихання шкідливих парів до проживання в будинку з цвіллю. В цілому її можна розділити на дві різні категорії: позалікарняна і лікарняна.

«Пневмонією можна заразитися де завгодно і коли завгодно. Її бактеріальна і вірусна різновиди дуже заразні – ви можете інфікуватися від чийогось випадкового кашлю або чхання, випивши з чужої чашки або недостатньо ретельно помивши руки», – попередив експерт.

Сім ознак того, що у вас може бути пневмонія. Вчений зазначає, що пневмонія зовні може нагадувати застуду. Він вказав на її найбільш поширені ознаки:

  • кашель,
  • задишка,
  • біль у грудях, що відчувається при диханні або кашлі,
  • збільшення виділеної мокроти зеленого, сірого або жовтого кольору,
  • висока температура,
  • нудота, блювота або діарея,
  • втома.

Як відрізнити пневмонію від застуди. Коли виникає застуда, біль в горлі або нежить, поряд з кашлем або жаром, зазвичай проходять досить швидко. При пневмонії ці симптоми залишаються постійними тривалий час, або навіть стають більш серйозними.

«Всі ми часом застуджуємося і кашляємо. Якщо ваш стан досить легкий, ви можете почекати тиждень, перш ніж звернутися до лікаря. Але якщо стає гірше, потрібно негайно звертатися до медустанови. Погіршення означає значне підвищення температури, сильний головний біль, а також сильний біль в грудях», – поділився рекомендацією доктор Едельман.

Того ж правила він радить дотримуватися людям, котрі вважають, що у них коронавірус. В цьому випадку біль в грудях, труднощі з диханням, відчуття швидкого погіршення в самопочутті є серйозним приводом для звернення до лікарів.





ІНШІ НОВИНИ