Неврологи визначили найкориснішу для старіючого мозку дієту

Середземноморська дієта вважається дуже корисною для організму. Останні дослідження говорять, що цей раціон, який характеризується великою кількістю листових овочів і малим вмістом м’яса, дозволяє зберегти когнітивні здібності в старості. Даний висновок був зроблений після обстеження когнітивних здібностей більше 500 чоловік у віці 79 років.

Ні у кого з добровольців не була діагностована деменція. Всі вони проходили тести на пам’ять, знання слів, швидкість мислення, вирішення завдань. Вони також розповідали про свій режим харчування за минулий рік. А понад 350 осіб пройшли сканування мозку. З’ясувалося: люди, які максимально строго дотримувалися Середземноморської дієти, мали найвищі показники когнітивних функцій, що довело тестування. Співвідношення залишалося актуальним, навіть з урахуванням куріння, фізичної активності та наявності різних побічних недуг.

Правда, зв’язку між дієтою і фізіологічними ознаками здоров’я мозку знайти не вдалося. Маркери здорового старіння мозку (більший об’єм сірої або білої речовини, менша кількість уражень білої речовини) особливо не відрізнялися у людей, що сиділи на різних дієтах. Судячи з усього, тут важливі інші структурні особливості мозку.





ІНШІ НОВИНИ