Чому сіпається повіка: експерти назвали п’ять можливих небезпечних причин

Багато людей відчувають, що їх повіка сіпається в моменти нервового напруження, – проте можливою причиною цього порушення можуть бути більш небезпечні стани, ніж буденне хвилювання.

Дійсно, в більшості випадків повіка може почати неконтрольовано сіпатися, коли ми нервуємо. Найчастіше це відбувається саме по собі. Але, якщо сіпання зберігається або періодично повторюється протягом декількох тижнів, краще звернутися до лікаря. Можливими причинами цього можуть бути дуже небезпечні порушення, про це розповіли експерти медичного веб-журналу Merkur.de (Німеччина).

Підвищений кров’яний тиск. Гіпертонія може бути однією з причин, що пояснюють, чому сіпається повіка. Підвищений тиск змушує кровоносні судини пульсувати, що дратує очний нерв і провокує специфічну реакцію. Помітивши, що повіка почала сіпатися, перевірте тиск. Коли гіпертонія ніяк не коригується, для людини різко підвищується ризик інсульту або серцевого нападу.

Дефіцит магнію. Даний мінерал дуже важливий для м’язів і нервів. Якщо організм відчуває його брак, може виникати посмикування м’язів, в тому числі на повіках. Магній також необхідний для підтримки хорошого стану кровоносних судин, небезпечним наслідком його дефіциту стає підвищення артеріального тиску.

Зловживання алкоголем. Велика кількість алкоголю сприяє пошкодженню клітин головного мозку, внаслідок чого вони перестають адекватно передавати електричні імпульси. Це ще одна можлива причина неконтрольованого тремтіння повік.

Вигорання. Наш артеріальний тиск може підвищуватися на тлі підвищеного вироблення деяких гормонів: наприклад, адреналіну. Він посилено виробляється організмом в тому числі під час стресу або в стані вигоряння. Синдром емоційного вигоряння офіційно визнаний ВООЗ хворобою: він розвивається в зв’язку з проблемами і перевантаженнями на роботі або в особистому житті, характеризується стійким станом стресу. Повіка при цьому починає смикатися через зростаючий артеріальний тиск, спровокований стресовими гормонами.

Гіпертиреоз. Порушений баланс гормонів щитовидної залози має прямий вплив на метаболізм. Люди з гіпертиреозом (надактивною щитовидною залозою) виробляють занадто багато її вільних гормонів Т4 і Т3. На дану патологію вказують приливи жару, втрата ваги, прискорене серцебиття, посмикування м’язів. Якщо почала сіпатися повіка, подумайте: чи немає інших симптомів, і зверніться до лікаря.





ІНШІ НОВИНИ