Лікарі назвали основні ознаки серцевої недостатності

Набряк ніг, коливання ваги, частота сечовипускання, що змінилася – ці та інші ознаки можуть свідчити про розвиток серцевої недостатності.

Серцева недостатність часто розвивається поступово і тому її симптоми можуть прийматися за інші хвороби, наприклад, нетравлення шлунку або втрату форми. Але чим довше не помічати і не обстежувати її ознак, тим більше ушкоджень можна отримати з часом – про це попереджає кардіолог Інституту серця і судин MemorialCare (Каліфорнія, США) Роберт Грінфілд.

Доктор медицини констатує, що серцева недостатність може вражати як дітей, так і дорослих. Вона характеризується нездатністю серцевого м’яза перекачувати по тілу кров в потрібному обсязі. Це означає, що внутрішні органи недоотримують з кров’ю такий необхідний їм кисень. Чим раніше дане порушення буде діагностовано, тим кращими будуть перспективи людини в плані якості його життя.

Лікар називав ознаки серцевої недостатності, які не можна ігнорувати – їх потрібно обстежити у фахівців якомога швидше.

Кисневе голодування. Проблеми з диханням – одні з ключових ознак проблеми. Може виникати так зване «кисневе голодування». Це означає, що незалежно від того, наскільки глибоко ви вдихаєте, ви не відчуваєте, що отримуєте достатньо кисню.

Задишка в положенні лежачи. При серцевій недостатності люди відчувають себе комфортно лежачи, тільки якщо досить високо піднімають голову – в горизонтальному положенні вони починають задихатися.

Набрякають ноги і ступні. Коли серце не працює належним чином, воно перекачує менше крові до нирок, і в результаті орган компенсує це, утримуючи рідину. Найчастіше при цьому набрякають кінцівки – руки, ступні, щиколотки. При натисканні пальцем вм’ятина залишається в місцях набряку по декількох секунд.

Раптово збільшується вага. Рідина, яка накопичуватися на периферії, також може «підніматися» вище – наприклад, в живіт. Таку набряклість і прибавку у вазі, спричиненою нею, часто помилково приймають за накопичення жиру.

Часте сечовипускання. Одна з ознак серцевої недостатності – ви починаєте вставати в туалет посеред ночі. Деякі люди намагаються вирішити цю проблему, скорочуючи споживання води, але це може лише посилювати її. Лікар попереджає: брак рідини і зневоднення при серцевій недостатності викликають додаткову напругу, збільшуючи частоту серцевих скорочень.

Втома. У спробах компенсувати серцеву недостатність організм відводить кров до життєво важливих органів, позбавляючи активного кровопостачання менш важливі частини тіла: м’язи і кінцівки. За словами доктора Грінфілд, це може провокувати відчуття слабкості, втоми.

Травні симптоми. Коли серце слабшає, в травний тракт надходить менше крові, що позначається на його функції. Може виникати ряд ефектів, включаючи розлад шлунку, відсутність апетиту, нудоту, запор.

Проблеми з пам’яттю. Отримуючи недостатню кількість крові, мозок починає знижувати свою активність. В результаті можуть виникати запаморочення, легка дезорієнтація, замішання, проблеми з пам’яттю і концентрацією.

Завжди холодні кінцівки. Однієї цієї ознаки недостатньо, щоб підозрювати проблеми з серцем. Але якщо постійно холодні руки і ноги спостерігаються в комплекті з іншими з перерахованих симптомів, необхідно звернутися до лікаря і обстежитися.





ІНШІ НОВИНИ