Тонкощі метаболізму: чому після дієти збільшується вага

Дослідження показують, що багато людей відновлюють частину втраченої ваги, коли закінчують дієту і переходять на звичайне харчування. Хоча є багато причин цього, деякі вважають, що дієта назавжди руйнує метаболізм. Це не зовсім так.

З одного боку дієта насправді уповільнює метаболізм, але вона його також і покращує. Швидкість метаболізму – це кількість калорій, яка спалюється в стані спокою.

При схудненні споживають менше калорій, і це змушує організм використовувати свої запаси енергії у вигляді жиру для заповнення дефіциту. В результаті змінюється метаболізм.

Втрата м’язової тканини під час дієти (до 25 калорій на кг) знижує швидкість метаболізму в стані спокою, і тілу потрібно менше калорій, ніж раніше. Але організм навмисно уповільнює обмін речовин, щоб зберегти запаси енергії і мінімізувати втрату ваги.

При виснаження жирових запасів, він запускає адаптивний термогенез, при якому швидкість метаболізму в стані спокою падає ще більше. При цьому може сповільнюватися зниження ваги, незважаючи на строге харчування, а потім і відбуватися відновлення. Це може відбуватися, як тимчасова реакція, або тривати кілька років – поки немає точних даних. Також на швидкість метаболізму можуть впливати інші чинники.

Зниження швидкості метаболізму – це всього лише одна зміна, яка відбувається з втратою ваги. Так, скорочення жирових клітин сигналізує про зменшення запасів палива, що викликає зниження рівня гормону лептину, який зазвичай пригнічує апетит і збільшує швидкість метаболізму. Коли його рівень різко падає, швидкість метаболізму сповільнюється і посилюється почуття голоду.

Кишечник також виділяє менше гормонів інкретинів, що регулюють апетит. Все це може викликати почуття голоду і приводити до переїдання.

Зменшення жирових клітин збільшує поглинання глюкози і накопичення жиру, а тіло створює їх більшу кількість, щоб в майбутньому можна було зберігати більше жиру і наступного разу краще впоратися з «калорійною кризою».

Однак всі ці зміни в більшості призводять до більш ефективного і більш здорового метаболізму. Більш дрібні жирові клітини кращі для здоров’я, оскільки великі не допомагають позбуватися від надлишків цукру і жиру. Це створює ризик їх зростання в крові, інсулінорезистентності, діабету і серцево-судинних захворювань.

Таким чином, дієта технічно не порушує метаболізм, а, скоріше, покращує його, але без контролю за харчуванням вага може відновитися або перевищити початковий рівень.

Запобігти набору ваги і звести до мінімуму уповільнення метаболізму можуть вправи або звичайна фізична активність. Це також буде регулювати апетит і спалювання палива якийсь час після дієти, і зберегти досягнуту вагу в подальшому.





ІНШІ НОВИНИ