Терапевт стверджує, що вітамін D може сприяти довголіттю

Адекватне поповнення запасів вітаміну D в організмі може сприяти більш довгій тривалості життя, констатує британський терапевт Низу Аслам.

Низу Аслам дала інтерв’ю виданню Express, розповівши в ньому про доступні способи досягти довголіття. Одним з них лікар назвала вітамін D.

Аслам посилається на дані популяційних досліджень, згідно з якими низький рівень вітаміну D в організмі асоціюється з такими проблемами здоров’я, як зниження когнітивних функцій, депресія, остеопороз, серцево-судинні захворювання, гіпертонія, діабет 2 типу, рак. Таким чином, його брак може бути однією з причин занадто короткої тривалості життя людини, зазначає експерт.

Крім того, звернула увагу лікар:

«Нестача вітаміну D пов’язана з підвищеним ризиком захворювання COVID-19 у важкій формі і смерті від його наслідків».

Також експерт нагадала про відомості, представлені на щорічних зборах Європейської асоціації з вивчення діабету в Барселоні в 2019 році. Ці дані були зібрані в ході 20-річного спостереження за 78 000 дорослих австрійців. Вони свідчать, що смертність серед людей з низьким рівнем вітаміну D була за період дослідження майже в три рази вищою, ніж у людей з нормальним рівнем.

Як поповнити запас вітаміну D в організмі? За словами лікаря вітамін, що сприяє довголіттю, виробляється організмом при попаданні на шкіру прямих сонячних променів на відкритому повітрі. З жовтня до березня або квітня (залежить від погоди) «ми не отримуємо достатньої кількості від сонячного світла», говорить експерт.

Джерелом цієї речовини служать такі продукти:

  • жирна риба – лосось, сардини, оселедець, скумбрія,
  • червоне м’ясо,
  • печінка і субпродукти,
  • яєчні жовтки,
  • гриби.

Крім цього, вітаміном D забезпечують аптечні добавки, але їх дозування повинні визначатися строго лікарем.

Додатково лікар Аслам порадила для досягнення довголіття вживати натуральний йогурт, який не містить цукру. Цей продукт багатий на кальцій, який життєво важливий для здоров’я кісток, і містить корисні бактерії, які допомагають збалансувати мікробну популяцію кишечника в здоровому напрямку, що покращує імунну функцію.





ІНШІ НОВИНИ