Кардіологи радять всім звернути увагу на горіхи

Клініка Майо встановила, що споживання горіхів може реально зміцнити серце і знизити ризик передчасної смерті внаслідок серцево-судинних захворювань. Горіхи зменшують показники ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) і тригліцеридів, які стоять за формуванням холестеринових бляшок в судинах.

Якщо у людини немає медичних протипоказань, їй можна споживати будь-які горіхи, так як майже всі види горіхів містять ненасичені жири, омега-3 жирні кислоти, клітковину, вітамін Е, рослинні стероли і L-аргінін. Так як горіхи калорійні, не рекомендується споживати їх у великій кількості. Ідеальний варіант: невеликі порції горіхів без цукру, солі або шоколаду.

Аналогічні висновки раніше зробили експерти Клінічної лікарні Барселони і Університету Лома Лінда. За їхніми словами, регулярне вживання горіхів пов’язане з більш низьким ризиком серцево-судинних захворювань у людей у ​​віці 60-70 років. Позитивний ефект пов’язують зі здатністю горіхів зменшувати показники запалення. В рамках дослідження враховувалися дані понад 600 здорових літніх людей, які споживали від 30 до 60 грамів волоських горіхів в день протягом двох років, або не вживали горіхи зовсім.

Виявилося, що у людей, які споживали горіхи відзначалося значне зменшення запалення (концентрація маркерів запалення в крові знижувалася до 11,5%). З 10 добре відомих запальних маркерів шість були значно знижені завдяки горіхам. Серед цих маркерів – інтерлейкін-1β, потужний прозапальний цитокін, фармакологічна інактивація якого, пов’язана зі зниженням частоти розвитку ішемічної хвороби серця. Хронічне запалення, підкреслюють вчені, є критичним фактором у розвитку і прогресуванні атеросклерозу, основна причина серцевих нападів і інсультів.





ІНШІ НОВИНИ