Вчені: помірне вживання алкоголю виявилося корисним для серця

Помірне споживання алкоголю – визначається як не більше одного алкогольного напою для жінок і двох для чоловіків в день – було пов’язано з більш низьким ризиком смерті від серцево-судинних захворювань в порівнянні з людьми, які утримуються від алкоголю або приймають його надмірну кількість, згідно нового дослідження, представленого на 70-й щорічній науковій сесії Американського коледжу кардіологів.

Це також перше дослідження, що показує, що вживання помірної кількості алкоголю може захистити серце, почасти за рахунок зниження сигналів мозку, пов’язаних зі стресом, на основі підгрупи пацієнтів, які пройшли візуалізацію мозку.

«Ми виявили, що активність мозку, пов’язана зі стресом, була вищою в осіб, які не вживають алкоголь, в порівнянні з людьми, які п’ють його помірно, в той час як у людей, які зловживали алкоголем (більше 14 порцій на тиждень), був самий високий рівень пов’язаної зі стресом мозкової активності», сказав Кенечукву Мезуе, доктор медицини, науковий співробітник з ядерної кардіології в Массачусетської лікарні загального профілю і провідний автор дослідження.

Вважається, що помірна кількість алкоголю може впливати на мозок, що може допомогти вам розслабитися, знизити рівень стресу і, можливо, за допомогою цих механізмів, знизити частоту серцево-судинних захворювань.

Хоча Мезуе поспішив попередити, що ці результати не повинні сприяти вживанню алкоголю, він сказав, що вони можуть відкрити двері для нових терапевтичних засобів або приписів для зняття стресу, таких як вправи або йога, щоб допомогти мінімізувати сигнали стресу в мозку.

«Алкоголь має кілька важливих побічних ефектів, в тому числі підвищений ризик раку, пошкодження печінки і залежності, тому інші втручання з кращими профілями побічних ефектів, які позитивно впливають на мозок – потрібні серцеві шляхи, – сказав Мезуе.

Дані були отримані в результаті дослідження системи охорони здоров’я Mass General Brigham Biobank, в якому взяли участь 53 064 учасника, з яких 59,9% становили жінки, а середній вік становив 57,2 року. Основні несприятливі серцево-судинні події, включаючи серцевий напад, інсульт або пов’язані з ним госпіталізації, визначалися за допомогою діагностичних кодів (ICD).





ІНШІ НОВИНИ