Скандальне рішення суду: як у Гройсмана відібрали вплив на “Нафтогаз”

Окружний адміністративний суд Києва позбавив Кабінет міністрів права призначати і звільняти керівництво НАК “Нафтогаз”. При цьому раніше прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявляв, що щоквартально перевірятиме роботу підприємства і в разі можливих порушень звільнить главу НАК Андрія Коболєва.

Рішення має тимчасовий характер. Остаточно суперечка ще не завершилася, а судові засідання триватимуть. Однак, вже можна сказати, що конфлікт між Кабінетом міністрів і “Нафтогазом”, який триває вже кілька років, перейшов на нову фазу. Відносини між НАКом і його засновником – урядом, погіршилися кілька років тому. Періодичні суперечки супроводжуються взаємними звинуваченнями (з боку Гройсмана – через зрив планів з нарощування видобутку газу і багатомільйонних премій, з боку “Нафтогазу” – через зрив повноцінного запуску ринку газу в сегменті простих споживачів, високих дивідендів, які зобов’язують віддавати в бюджет країни).

Вакарчук і Гройсман на полі Порошенка: з’явився прогноз на нове скликання Ради
За інформацією OBOZREVATEL, під час переговорів з МВФ “Нафтогаз” проводив окремі зустрічі, які були присвячені питанню підвищення тарифу для населення. Причому позиція “Нафтогазу” не збігається з думкою уряду. Раніше керівництво НАК входило до переговорної групи і разом з представниками уряду зустрічалося з “ревізорами” МВФ. Однак, після прийняли рішення з офіційною переговорної групи “нафтогазівців” виключити.

З головою правління “Нафтогазу” контракт підписали ще до того, як Гросман зайняв крісло прем’єра. Також, в рамках реформи корпоративного управління, уряд втратив право встановлювати заробітну плату менеджерів газового гіганта. Кілька місяців тому контракт закінчився, новий документ підписали тільки за умови, що Коболєв виконає такі умови: знизити в два рази зарплату, до 1 січня 2020-го реформувати “Нафтогаз” (розділити компанію), збільшити видобуток газу з 15 до 18 млрд куб. м. на рік.

В іншому випадку прем’єр обіцяв розглянути питання звільнення менеджменту. Тепер же, після рішення суду, Кабмін не має права ні призначити, не звільнити керівництво НАКу. “Рішення ухвалили за позовом акціонерного товариства “Федерація роботодавців нафтогазової галузі”, – цитує своє джерело видання ” Українські новини “.

До речі, справу розглядатиме суддя Анна Кузьменко. Вона ж в травні прийняла резонансне рішення і визнала протиправним використання даних НАБУ Антимонопольним комітетом у справі про змову групою “Приват” на ринку нафтопродуктів. Згідно з інформацією платформи “Чесно”, в деклараціях за 2013-2015 роки Кузьменко не вказала інформації про право користуванням будинком площею 327 кв.м.

Варто також відзначити, що раніше Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною і скасував націоналізацію ПриватБанку. Таким чином, він задовольнив позов екс-власника фінустанови Ігоря Коломойського (власник групи “Приват”). В інтерв’ю Bihus.info бізнесмен назвав керівництво “Нафтогазу” “хорошими хлопцями” і “хорошим кадровим резервом”.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ