Компанію Зеленського фінансували “друзі” Януковича: з’явився скандальний зв’язок

Серед спонсорів передвиборної кампанії президента Володимира Зеленського виявили двох людей, пов’язаних з сином екс-президента України Віктора Януковича Олександром.

Як сказано в матеріалі The Babel, мова йде про соціолога Ігоря Дементьєва і бізнесмена Андрія Савченка.

“Ігор Дементьєв працював на “сім’ю” колишнього президента, а Андрій Савченко досі веде спільний бізнес з Олександром Януковичем”, – зазначає видання.

Відзначається, що Дементьєв перерахував до виборчого фонду Зеленського 140 тис. гривень.

Дементьєв вперше з’явився в українському медіа-просторі у 1999 році. Тоді на виборах мера Києва він як президент соціологічного “Фонду свободи” завищував рейтинг Григорія Суркіса.

У 2012 році Дементьєв допоміг Сергію Арбузову стати першим віце-прем’єром в уряді Миколи Азарова. Арбузов тоді очолював Нацбанк України, а Дементьєв представлявся виконавчим директором німецького Центру міжкультурної співпраці і комунікації. Ця організація визнала Арбузова найкращим державним банкіром у Східній Європі. Пізніше журналісти з’ясували, що фонд фіктивний, але саме на цьому “визнання” Арбузов побудував свою рекламну кампанію і створив собі образ молодого і перспективного держчиновника.

“Цим зв’язок Дементьєва з “сім’єю” Януковича не обмежується. Восени 2014 року Дементьєв став першим заступником голови правління Всеукраїнського банку розвитку, який належав Олександру Януковичу. Головою правління банку була Валентина Арбузова – мати колишнього глави НБУ. У 2015 році банк ліквідували”, – сказано у матеріалі.

Другого великого донора Володимира Зеленського звуть Андрій Савченко. Він зробив одне з найбільш щедрих пожертвувань на кампанію Зеленського – 1,5 мільйона гривень.

Савченко родом з Росії, отримав українське громадянство у 2002 році. Бізнесмен є власником або засновником восьми компаній. Його бізнес-партнери – Олександр Янукович і чиновник, якого підозрюють в державній зраді.

За даними видання, разом з Януковичем він володіє підприємством з обслуговування та ремонту автомобілів МПП “Десна – Н”. Воно зареєстровано в Київській області і досі приносить гроші своїм власникам.

Крім того, у 2004 році Андрій Савченко заснував в Криму готельне підприємство “Акватика-інвест”. За даними державного реєстру юридичних осіб, Савченко досі володіє частиною бізнесу. Партнер Савченко в цьому бізнесі – колишній депутат Севастопольської міськради Сергій Гоголинський. У 2014 році він голосував за проведення “референдуму” про приєднання Криму до Росії; він підозрюється у державній зраді. Підприємство знаходиться під санкціями, оскільки після анексії півострова власники просто перереєстрували його в Федеральну податкову службу РФ.

Інформацію прокоментували в штабі партії “Слуга народу”. Там відповіли, що пожертвування приймала бухгалтерія, у якої не було можливості скрупульозно перевірити всіх донорів.

“Якби там були одіозні імена, ми б відреагували”, – заявила прес-секретар партії Тетяна Циба.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ