У Раді підтримали ідею відкликати запрошення ПАРЄ спостерігати за виборами в Україні

Комітет Верховної Ради України підтримав пропозицію делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи відкликати запрошення представників ПАРЄ спостерігати за виборами в Україні
Про це повідомляє Еспресо.TV.

“Про відкликання запрошення на дострокові парламентські вибори в Україні для делегації ПАРЄ. Хто за? Одноголосно”, сказала головуючий засідання Ганна Гопко.

Голова української делегації в ПАРЄ Володимир Ар’єв пояснив, що після повернення російської делеції до ПАРЄ спостерігачами на виборах в Україні можуть стати “депутати” Держдуми РФ із окупованого Криму, а якщо Україна їх не пустить, то сама потрапить під санкції ПАРЄ.

“Делегація від самого початку звертається до комітету з проханням відкликати запрошення для ПАРЄ брати участь у спостереженні за достроковими виборами в Україні 21 липня цього року. Ми не можемо ризикувати моментом, коли відновлені, хоч і не повністю, але з можливістю спостерігати за виборами в Україні депутати Держдуми РФ, які голосували за анексію Криму, зараз приїжджали і спостерігали за демократичними процесами в Україні. Якщо ми російських депутатів не пустимо згідно з нашим законодавством, тоді згідно з правилами Ради Європи, санкції можуть бути ухвалені проти України. Це нонсенс – коли агресор позбавляється санкцій, а проти жертви агресії санкції будуть запроваджені. Це не правозахисна організація, це я навіть слів підібрати не може. Тому я раджу відкликати це запрошення”, – сказав Ар’єв.

Дипломат наголосив, що після повернення делегації РФ до ПАРЄ представники України спрямували до Венеційської комісії питання про те, чи можуть вважатися “депутати” Держдуми РФ із окупованого Криму законними парламентарями в ПАРЄ.

“З огляду на те, що ми маємо бути практичними і в першу чергу відстоювати інтереси України я хочу нагадати, що моє заперечення повноважень російської делегації з процедурних питань залишилося в силі. Ми направили до Венеційської комісії на розгляд питання, чи можуть вважатися згідно зі статутом Ради Європи парламентарями депутати Держдуми РФ, обрані в одномандатному загальнодержавному російському федеральному окрузі з використанням незаконних голосів мешканців Криму. Це питання зараз є ключовим у розгляді повноважень російської делегації”, – сказав Ар’єв.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ