Тиск на Україну чинився за вказівкою Трампа, – посол США в ЄС

Посол США в Європейському Союзі Гордон Сондленд заявив про пряму вказівку президента Дональда Трампа працювати з його адвокатом Руді Джуліані, щоб змусити українське керівництво почати справу проти Джо Байдена
Про це Сондленд сказав під час відкритого слухання в Палаті представників в рамках розгляду справи про імпічмент, повідомляє CNN.

“Я знаю, що члени цього комітету часто формулювали ці складні ситуації у вигляді простого питання: чи існувало “quid pro quo?” (послуга за послугу. – Ред.). Як я вже свідчив раніше, що стосується телефонного дзвінка Білого дому та засідання Білого дому, відповідь – так”, – сказав Сондленд.

За його словами, він разом з міністром з питань енергетики Ріком Перрі та колишнім спеціальним представником по Україні Куртом Волкером працював з Рудольфом Джуліані по Україні “за прямою вказівкою президента США”.

“Секретар Перрі, посол Уолкер і я працювали з Рудольфом Джуліані по Україні за прямою вказівкою президента США. Ми не хотіли працювати з Джуліані. Всі ми розуміли, що якщо ми відмовимося працювати з Джуліані, ми втратимо важливу можливість зміцнити відносини між США і Україною. Тому ми виконували розпорядження президента”, – заявив він.

Сондленд також підкреслив, що на той момент він не знав про плани особистого адвоката Дональда Трампа по Україні, а якби він знав, то відмовився б від співпраці з ним.

Він додав, що був категорично проти затримки виділення Україні військової допомоги і не отримав від Білого дому пояснень, чому це було зроблено.

“Ми працювали з Джуліані за вказівкою Трампа, ми не хотіли ніяких передумов для виділення допомоги Україні”, – повідомив Сондленд.

Нагадаємо, вчора в Конгресі відбулися публічні слухання чотирьох ключових свідків у справі про імпічмент президента Трампа. Показання дали Олександр Віндман, Дженніфер Вільямс, Курт Волкер і Тому Моррісон.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ