Що таке кейтеринг: основні форми та переваги

Без участі кейтерингових компаній не обходиться жодна значна подія: корпоративне свято, банкет з нагоди весілля або світський прийом. Однак ті, хто ніколи не брав на себе функції організації таких урочистостей, незнайомі з поняттям «кейтерингу». З його розшифровки і почнемо матеріал.

“Catering” – слово, яке в перекладі з англійської означає постачання продуктів або організацію громадського харчування. У загальних рисах таке ж тлумачення має поняття і в українській мові. А саме, кейтеринг – приготування та доставка страв на майданчик, який обрав замовник. У нас під кейтерингом зазвичай розуміють виїзне ресторанне обслуговування, за підготовку якого несе відповідальність професійна організація.

Основні послуги кейтерингу

Кейтерингові компанії пропонують послугу з організації банкетів і фуршетів під ключ. Це означає, що в одному місці ви можете замовити не тільки складання меню і приготування страв, а й ряд додаткових опцій:

  • на ваше замовлення привезуть алкогольні і безалкогольні напої;
  • підберуть майданчик для проведення виїзного заходу;
  • нададуть в оренду посуд, меблі і текстиль;
  • візьмуть на себе обслуговування гостей.

Що таке кейтеринг

Менеджмент заходу, починаючи від планування до організації, є також на совісті у кейтерингової служби. З цієї причини послуга сьогодні дуже цінується серед клієнтів. Замовникам вигідно, що кейтерингова компанія зможе «доставити ресторан» у зручне для них місце, а кількість організаційних питань і чеків на оплату зменшується в рази.

Професіонали галузі велику увагу приділяють деталям заявки. Чим більше інформації вкаже клієнт, тим простіше кейтеринговій компанії спрогнозувати майбутні витрати. Які дані важливі для кейтерів:

  • орієнтовний бюджет;
  • кількість запрошених;
  • дата і час проведення торжества;
  • формат заходу;
  • особливі переваги в їжі.

Намалюйте детальний портрет свята, і ваше весілля або ювілей запам’ятається усім надовго. Саме кейтеринг додасть йому чарівності і безтурботності.

Формати кейтерингового обслуговування

В основному, до допомоги кейтерингових компаній вдаються, коли потрібно організувати велику подію. Однак навіть камерні заходи ділового та особистого характеру вимагають професійної організації харчування. Далі розповімо, в яких випадках і як саме проводять виїзні банкети, фуршети, кава-брейки і коктейлі.

Банкет

Виїзний банкет – найбільш популярний формат проведення приватних і корпоративних заходів. На такому прийомі всі гості сидять на заздалегідь відведених для них місцях, на столах вже стоять холодні закуски і салати. Обслуговування гостей беруть на себе офіціанти. Саме вони розливають напої і подають гостям гаряче і десерти.

Провести банкет можна на будь-якій території достатньої площі: в банкетному залі, ресторані, заміському особняку або літньому наметі на природі. В меню кейтерингові компанії включають повний набір страв: холодні і гарячі закуски, салати, основні гарячі страви, десерти і випічку.

Гала вечір

Основна відмінність гала-вечора від банкету – в тому, що гості сідають за сервіровані столи, але основні страви готують в їх присутності. Так що цей формат кейтерингу вважають більш урочистим. Страви на вечері змінюються одна за одною, при цьому запрошеним пропонують в кожній подачі до 2-х страв.

Так як в додатковому місці під закуски і салати немає необхідності, кейтерингові служби пропонують в оренду столи меншого діаметру. Центр стільниць заповнюють декораціями: квітковими композиціями, свічками, тематичними прикрасами.

Для обслуговування гостей доводиться залучати більше офіціантів, тому цей формат вибирають забезпечені замовники і великі компанії, які можуть дозволити собі великі витрати.

Фуршет

Ще більше приводів є для організації фуршету. Такий формат з невимушеним обслуговуванням вдало вписується в рамки ділових заходів, корпоративних вечірок і afterparty. Основна відмінність фуршету від банкету – у відсутності розсадження гостей в традиційному сенсі цього слова. Учасники свята вільно пересуваються по залу, розмовляють і куштують різноманітні закуски.

За обслуговування гості теж відповідають самі: беруть їжу з фуршетних ліній і келихи з виділених для них столів. Завдання офіціантів зводиться до розливання алкоголю і прибирання брудного посуду. Мобільність фуршету накладає свій відбиток на меню. Всі страви готують в компактному форматі, щоб їх можна було їсти без використання столових приладів.

З цих причин фуршет вважають відмінним рішенням, якщо вільна площа обмежена, а кількість запрошених доволі велика. Стандартний час проведення вечірок – 2-3 години.

Кава-брейк

Кава-брейк – коротка перерва на їжу між частинами основного заходу: ділової зустрічі, конференції або семінару. Учасникам подають соки і мінеральну воду, чай і каву. А до них – випічку, фрукти, мініатюрні закуски. Обслуговування на цьому заході не передбачається.

Барбекю

Барбекю – вечірка на природі, центром якої стає приготування м’яса і овочів на грилі. Пікнік розтягують часто на весь день, принаймні саме так його бачили в Америці. Приводом до барбекю стають як офіційні, так і приватні свята.

Якщо погода підводить, фахівці комбінують декілька форматів кейтерингу. Тому наявність надійного укриття на випадок дощу (веранди, тераси, шатра) обов’язково при організації барбекю. В меню переважають прості страви з м’яса, риби і овочів.

Виїзний коктейль-бар

Якщо мета свята полягає в спілкуванні, а не частуванні учасників, нерідко роблять вибір на користь виїзного коктейль-бару. Основою меню стають модні авторські коктейлі, домашні лимонади, смузі і настоянки. Окрасою події – яскраве бармен-шоу.

Candy-бар

Інакше кажучи, десертний стіл. Набув найбільшого поширення завдяки весіллям і дитячим святам. У кейтеринговій компанії ви можете замовити candy-бар як окрему опцію або доповнення до меню багатоформатного кейтерингу. Для солодкого столу підбирають порційні десерти, які можна їсти без столових приладів. Це капкейки, макаруни, кошики з фруктами, маршмелоу, печиво. Для того, щоб прикрасити стіл використовують квіти і тематичні фігурки.





ІНШІ НОВИНИ