“Укрзалізниця” закупить рейкозварювальні машини з накруткою у 5 разів

ПАТ “Укрзалізниця” має намір закупити у ПАТ “Каховський завод електрозварювального устаткування” рейкозварювальних машин на 156 млн гривень, що у п’ять разів дорожче за російські аналоги.

Зокрема були проведені чотири окремих лота на закупівлю чотирьох самохідних машин КСМ-007. Єдиним конкурентом переможця на тендері було ТОВ “Спецкран”, повідомляє “Залізниця без корупції”.

У тендерній документації цей учасник зазначив, що пропонує такі ж машини КСМ-007, виробництва “Каховського заводу електрозварювального устаткування”. “Спецкран” завантажив довідки про те, що є офіційним дилером заводу та представляє його інтереси на території України. Таким чином обидві фірми представляли спільний комерційний інтерес і фактично не є конкурентами.

Різниця двох пропозицій складала всього 40 тис. гривень, компанії не знижували ціни в аукціоні. Кожна одиниця КСМ-007 обійдеться УЗ в 39 млн гривень.

Рейкозварювальна машина КСМ-007 представляє собою мобільний зварювальний комплекс на базі вантажівки DAF FX 105. Вартість самого тягача DAF FX 105 на ринку складає близько 2,75 млн гривень. Ціна зварювального комплексу та пристосування для пересування рейками становить понад 36,2 млн гривень за одиницю.

При цьому у Росії виготовляють аналогічні рейкозварювальні машини МСК-01, які також розміщені на шасі DAF. Їх вартість складає 270 тис. долларів, що за нинішнім курсом становить 7,5 млн гривень. Це в п’ять разів дешевше ніж рейкозварювальні машини, які закуповує “Укрзалізниця”.

“Каховський завод електрозварювального устаткування” належить Ярославу Микитину (25,7% акцій) та АТ “Інфраструктурні проекти” (63,7% акцій), яким в свою черго володіють Андрій Лебедь та його батько Владислав Лебедь. Останнього ЗМІ називають одним із “смотрящих” УЗ та пов’язаним з родиною екс-президента Віктора Януковича. Його називають серед людей, що контролювали діяльність компанії “Прем’єр-Лізинг”, яка уклала з “Укрзалізницею” за часів Януковича контрактів на 25 млрд гривень.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ