Україна може продовжити контракт з Росією на транзит газу: озвучені вимоги

Оператори газотранспортних систем України і Росії для продовження транзиту газу в країни Європи мають укласти два контракти.

Перший – про технологічну взаємодію на українсько-російському кордоні, як це передбачено нормами ЄС, а другий – має стосуватися послуг транспортування газу, пише у Facebook заступниця міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

“Цей контракт має визначати обсяги газу та період транспортування. Ціну на ці послуги (тарифи) визначить Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг на основі європейської методології”, – підкреслила заступниця міністра.

За її словами, щодо обох контрактів Україна має консенсус з Європейським Союзом – з 2020 року транспортування газу має базуватися на нормах і правилах ЄС.

Зеркаль також наголосила, що поки рано коментувати пропозицію, зроблену на переговорах заступником голови Європейської комісії з Енергетичного союзу Марошем Шефчовичем, щодо обсягів майбутнього транзиту газу.

“Питання обсягів залежить від різних сценаріїв розвитку ринку ЄС, у тому числі інфраструктури. Але пропозиція саме від ЄС і справді, як зазначив Марош, створить гравітацію у тристоронніх переговорах. ЄС представляє сторону попиту газу, інтерес якої в тому, щоб отримати стільки газу, скільки потрібно, і маршрутом, який є зручним і найдешевшим для споживачів”, – повідомила заступниця міністра закордонних справ України.

Водночас, за її словами, російська сторона вимагає відкликати претензії до “Газпрому” щодо Стокгольмського арбітражу в обмін на продовження дії чинного газового контракту.


Джерело





ІНШІ НОВИНИ