Вчені пояснили, як рак поширюється через кров

Нове дослідження проливає світло на білки в частинках, які називаються позаклітинними везикулами, які виділяються пухлинними клітинами в кровотік і сприяють поширенню раку. Отримані дані розповідають про те, як аналіз крові за участю цих бульбашок може бути використаний для діагностики раку в майбутньому, уникаючи необхідності інвазивної хірургічної біопсії.

За словами Долорес Ді Візіо, доктора медичних наук, професора хірургії, біомедичних наук і патології та лабораторної медицини в Медичному центрі Cedars-Sinai, дослідження представляє собою великомасштабний аналіз так званих пальмітоілірованних білків усередині позаклітинних бульбашок. Ді Візіо є співавтором дослідження, опублікованого в Journal of Extracellular Vesicles.

Вчені перевірили два типи позаклітинних везикул, маленьких і великих, в зразках клітин раку передміхурової залози людини. Використовуючи центрифуги, вони відокремлювали позаклітинні везикули від інших клітинних матеріалів і аналізували рівні пальмітоілірування і типи присутніх білків.

Дослідники виявили, що позаклітинні бульбашки, отримані з ракових клітин, містять пальмітоілірованні білки, які пов’язані з поширенням раку. Крім того, коли команда хімічно придушила процес пальмітоілірування, рівень деяких з цих білків знизився в позаклітинних везикулах.

«Це відкриття підвищує ймовірність того, що, досліджуючи ці білки в позаклітинних бульбашках в кровотоці, ми зможемо виявити і охарактеризувати рак у пацієнта в майбутньому без проведення хірургічної біопсії», – зазначає Ді Візіо.





ІНШІ НОВИНИ