Алкоголь і здоров’я: скільки можна випити без шкоди для організму?

Келих вина за вечерею або похід в бар у вихідні – частина життя багатьох з нас. Однак свіже дослідження показало, що безпечний ліміт алкоголю набагато нижчий, ніж ми звикли. Давайте й цьому розберемося!

Дослідження, опубліковане в американському медичному журналі Lancet, узагальнило дані про 28 мільйонів людей з 195 країн світу у віці від 15 до 95 років.

В результаті з’ясувалося, що всього один напій в день підвищує ризик розвитку 23 захворювань, пов’язаних з алкоголем, на 0,5%. З кожною новою дозою ризик зростає.

Попередні дослідження показували, що одна порція алкоголю для жінок (і дві для чоловіків) захищає від інфаркту, але все ж потенційна небезпека перекриває вигоду. Керівник дослідження, доктор Макс Грізволд з університету Вашингтона, заявив:

“Раніше було виявлено захисний ефект алкоголю в певних умовах, але ми виявили, що загальні ризики для здоров’я, пов’язані з алкоголем, збільшуються при будь-якій його кількості. Доведено прямий зв’язок між вживанням алкоголю і ризиком розвитку раку, травм та інфекційних захворювань, що зводить нанівець захист від ішемічної хвороби серця у жінок”.

До речі кажучи, алкоголь став сьомим за рахунком фактором в списку причин смерті людей у ​​всьому світі. У віковій групі 15-49 років він посідає перше місце серед чинників ризику, будучи причиною смерті 3,8% жінок і 12,2% чоловіків.





ІНШІ НОВИНИ