Вчені знайшли сліди стародавньої епідемії коронавірусу в Східній Азії

У Східній Азії 25-5 тисяч років тому сталася епідемія вірусу, схожого на SARS-CoV-2 (збудник COVID-19). Його сліди залишилися в ДНК сучасних жителів регіону, повідомляє bioRxiv.

Дослідження провели генетики з США і Австралії. Вони аналізували реакцію людського організму на коронавіруси і простежили за еволюцією десятків пов’язаних з цим генів. Виявилося, що віруси, схожі на коронавірус нового типу, могли виникнути в людській популяції ще 25 тисяч років тому.

Вчені до цих пір не можуть встановити, звідки прийшов SARS-CoV-2 – «винуватець» пандемії 2020 року. Багато хто вважає, що його предок почав циркулювати в колоніях кажанів в Східній Азії ще в середині минулого століття.

Автори нового дослідження виділили гени, пов’язані з роботою імунітету і реакцією на коронавіруси, і простежили, як змінювалася їх структура протягом декількох поколінь. Наукова робота показала, що мутації, які дають змогу виживати при зараженні коронавірусами, виникли 25 тисяч років тому в східноазіатському регіоні. П’ять тисяч років тому вони стали широко поширеними серед місцевого населення.

Учені зробили висновок, що такі мутації вказують на давні епідемії коронавірусів. Люди постійно стикалися з ними і виробляли захисні «механізми». Але в Євразії та інших континентах подібні мутації зустрічаються вкрай рідко. Можна зробити висновок, що Східна Азія була «колискою» коронавірусів протягом десятків тисяч років.





ІНШІ НОВИНИ