Ожиріння може погіршити наслідки хвороби Альцгеймера

Нове дослідження, проведене в Університеті Шеффілда, показало, що зайва вага є додатковим навантаженням на здоров’я мозку і може погіршити хворобу Альцгеймера.

Новаторське мультимодальне нейровізуалізаційне дослідження показало, що ожиріння може сприяти вразливості нервової тканини, в той час як підтримка здорової ваги при легкій формі деменції, викликаної хворобою Альцгеймера, може допомогти зберегти структуру мозку.

Результати, опубліковані в The Journal of Alzheimer’s Disease Reports, також підкреслюють вплив надмірної ваги в середньому віці на здоров’я мозку в літньому віці.

Автор дослідження, професор Аналена Венері з Інституту неврології Університету Шеффілда і Центру біомедичних досліджень NIHR Шеффілдського біомедичного дослідницького центру, сказала:

“Вважається, що понад 50 мільйонів людей живуть з хворобою Альцгеймера, незважаючи на десятиліття новаторських досліджень і величезні глобальні масштаби. Завдяки дослідницьким зусиллям у нас до сих пір немає ліків від цієї жорстокої хвороби. Профілактика грає таку важливу роль в боротьбі з цим захворюванням. Важливо підкреслити, що це дослідження не показує, що ожиріння викликає хворобу Альцгеймера, але воно дійсно показує, що надмірна вага є додатковим тягарем для здоров’я мозку і може погіршити хворобу”.

У статті стверджується, що важливо просвіщати дітей і підлітків про те, який тягар надмірної ваги лягає на мультиморбідні захворювання, включаючи нейродегенеративні хвороби.

Дослідники з Університету Шеффілда і Університету Східної Фінляндії вивчили МРТ-сканування мозку 47 пацієнтів з клінічним діагнозом недоумства при хворобі Альцгеймера, 68 пацієнтів з легкими когнітивними порушеннями і 57 когнітивно здорових людей.

У пацієнтів з легкою формою деменції був виявлений позитивний зв’язок між ожирінням і обсягом сірої речовини навколо правого скронево-тім’яного переходу. Це говорить про те, що ожиріння може сприяти нейронній уразливості у когнітивно здорових людей і людей з легкими когнітивними порушеннями.

Дослідження також показало, що підтримка здорової ваги при легкій формі деменції, викликаній хворобою Альцгеймера, може допомогти зберегти структуру мозку в умовах старіння і втрати ваги, пов’язаної з хворобою.





ІНШІ НОВИНИ