Експерти назвали ознаки можливого згустку крові, які не можна ігнорувати

Набряк в нозі або кашель, що виникає безпричинно – ці та інші ознаки можуть говорити про можливу присутність тромбу в організмі.

Іноді згустки крові з’являються там, де вони не потрібні, – наприклад, в глибоких венах поруч з м’язами. Цей вид згустків відомий як тромбоз глибоких вен (ТГВ). Їхній відрив від вихідного місця і переміщення в легені загрожує розвитком вкрай небезпечного порушення – тромбоемболії легеневої артерії, здатної призвести до небезпечного ушкодження легенів, інших органів і навіть до летального результату.

За словами медиків, існують ознаки, які не можна ігнорувати, оскільки вони вказують на можливий згусток крові.

Набряк однієї кінцівки. Наші нижні кінцівки збільшуються в об’ємі під час авіаперельотів або в тривалі періоди нерухомості. Але слід насторожитися, якщо одна нога виглядає роздутою в порівнянні з іншою, – особливо, якщо її набряк швидко збільшується і супроводжується болем. Все це може бути наслідком того, що згусток крові блокує нормальний кровотік в ногах.

Біль в кінцівках. Біль від згустку крові можна легко прийняти за м’язовий спазм або розтягнення м’яза, тому даний симптом часто ігнорують. Біль, властивий ТГВ, як правило, виникає при ходьбі або коли нога згинається при підйомі вгору. Часто він поєднується з іншими симптомами (набряк або почервоніння), але може проявлятися і самостійно.

Почервоніння на шкірі. Область почервоніння, що виникає на ураженій кінцівці, тепла на дотик.

Біль у грудях. У разі легеневої емболії біль зазвичай буває гострим і колючим, відчувається максимально дискомфортно при глибокому вдиху. Больові відчуття, які посилюються з кожним вдихом – одна з найнебезпечніших ознак, що викликаються станами, зумовленими згустками крові. Ігнорувати їх небезпечно для життя, потрібно негайно телефонувати лікарям.

Задишка. Згусток крові в легенях уповільнює приплив кисню, і це може викликати задишку. Якщо таку задишку разом із загальним погіршенням самопочуття викликає невелике посилення фізичної активності, необхідно зв’язуватися з медиками.

Незрозумілий кашель. Сухий кашель в комплекті з задишкою, прискореним серцебиттям або болем у грудях – це одна з ознак можливої тромбоемболії легеневої артерії, який також не можна ігнорувати.

«Шалене» серце. Відчуття тріпотливого серця в грудях, проблеми з можливістю зробити глибокий вдих теж можуть вказувати на закупорку легеневої артерії.

Відчуття слабкості. Виникають втрата рівноваги і запаморочення, непритомний стан.





ІНШІ НОВИНИ