Дослідження: фізичні вправи поліпшують здоров’я пацієнтів із захворюванням нирок

Перше дослідження, в якому повідомляється про оптимальний рівень фізичної активності у пацієнтів із захворюванням нирок, опубліковано у Всесвітній день нирок в Європейському журналі профілактичної кардіології, журналі Європейського товариства кардіологів (ESC). Захворювання нирок рідше прогресувало у активних людей, у яких також було менше проблем з серцем і покращилася виживаність.

Дослідження показало, що пацієнти з захворюванням нирок, рівень активності яких варіювався від мінімуму ВООЗ до вдвічі більшої кількості, мали краще здоров’я протягом майже двох років спостереження. Збереження активності мало вирішальне значення для збереження переваг.

Автор дослідження професор Дер-Чернг Тарнг з тайбейської лікарні для ветеранів та Національного університету Ян-Мін, Тайвань, сказав: «Наші результати показують, що фізична активність повинна бути інтегрована в клінічну допомогу пацієнтам із захворюванням нирок».

Хронічною хворобою нирок страждають близько 700 мільйонів чоловік у всьому світі. Виснаження м’язів призводить до недостатньої фізичної активності, що збільшує ризик серцево-судинних захворювань – основної причини смерті цих пацієнтів. Коли хронічне захворювання нирок переходить у термінальну стадію, ризик смерті від серцево-судинних захворювань в 10-20 разів вищий, ніж у населення в цілому. Це означає, що уповільнення прогресу важливе для здоров’я серця і довголіття.

Це було перше великомасштабне дослідження, в якому вивчався зв’язок між фізичною активністю і прогресуванням захворювання нирок. Зокрема, в дослідженні вивчався зв’язок між фізичними вправами і смертністю від усіх причин, останньою стадією ниркової недостатності і серцево-судинними подіями у пацієнтів із захворюванням нирок.

Результати

У порівнянні з неактивною групою, високоактивна група мала на 38% менший ризик смерті, на 17% менший ризик термінальної стадії ниркової недостатності і на 37% менший ризик серйозних несприятливих серцево-судинних подій. Користь для здоров’я в групі з низьким рівнем активності не досягла статистичної значущості.

Автор дослідження д-р Вей-Ченг Цзен з тайбейської лікарні для ветеранів та Національного університету Ян-Мін зазначив, що ймовірність серцево-судинних подій більше не знижується після того, як активність перевищує мінімум удвічі, встановлений показник ВООЗ. Він сказав: «Надмірна кількість вправ може викликати порушення серцевого ритму (аритмії) у людей із захворюванням нирок. Тому здається розумним уникати дуже високих рівнів, щоб максимізувати користь і мінімізувати ризики».





ІНШІ НОВИНИ