Вчені: вживання ковбаси і сосисок підвищує ризик передчасної смерті від хвороб серця і судин

Глобальне дослідження, проведене вченими Гамільтона, виявило зв’язок між вживанням обробленого м’яса і підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань. У тому ж дослідженні не було виявлено такого ж зв’язку з необробленим червоним або м’ясом птиці.

Дослідження проводилось на основі показників здоров’я 134 297 осіб з 21 країни на п’яти континентах, за якими вчені відстежували дані про споживання м’яса і серцево-судинних захворювання.

Простеживши за учасниками протягом майже десяти років, дослідники виявили, що споживання 150 грамів або більше обробленого м’яса в тиждень було пов’язано з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань на 46 відсотків і ризиком смерті на 51 відсоток у порівнянні з тими, хто не їв оброблене м’ясо.

Однак дослідники також виявили, що помірне споживання необробленого м’яса має нейтральний вплив на здоров’я.

«Докази зв’язку між споживанням м’яса і серцево-судинними захворюваннями суперечливі. Тому ми хотіли краще зрозуміти зв’язок між споживанням необробленого червоного м’яса, птиці та обробленого м’яса з серйозними серцево-судинними захворюваннями і смертністю», – сказала Ромена Ікбал, перший автор книги дослідження і доцент Університету Ага Хана в Карачі, Пакистан. – «Сукупність наявних даних свідчить про те, що споживання невеликої кількості необробленого м’яса в рамках здорового раціону навряд чи буде шкідливим», – сказав Махшід Дехган, дослідник Інституту досліджень здоров’я населення (PHRI) Університету Макмастера.

Автори вважають, що додаткові дослідження можуть поліпшити поточне розуміння взаємозв’язку між споживанням м’яса і результатами для здоров’я. Наприклад, неясно, що учасники дослідження з меншим споживанням м’яса їли замість м’яса, і чи була якість цих продуктів різною у різних країнах.





ІНШІ НОВИНИ