Вчені виявили зв’язок між вживанням цитрусових та раком

Любов до цитрусових фруктів та соків з них асоціюється з високим ризиком раку шкіри – меланоми.

Результати дослідження вчених, які представляють Університет Індіани, свідчать: між регулярним вживанням цитрусів і високим ризиком раку існує певний зв’язок. Фахівці зробили висновок, що у людей, які з’їдають більше однієї порції апельсинів в день, ризик меланоми підвищується на 79%.

Перш за все, дана закономірність вірна по відношенню до людей, що мають світлу шкіру, блакитні очі, уточнюють дослідники. Виявлений у цитрусових ефект вони пов’язують з дією речовини псорален, що міститься в них. Проникаючи в організм, псорален поводиться як фотосенсибілізуючий компонент, посилюючи сприйнятливість шкіри до сонячного світла.

Коментуючи знахідку американських вчених, лікар Олег Серебрянський заявив в інтерв’ю, що насправді зв’язок меланоми з вживанням в їжу тих чи інших продуктів харчування або відмовою від них не доведений.

За його словами, даний вид раку шкіри досить часто зустрічається серед людей, які взагалі не вживають ні апельсинового соку ні інших цитрусових фруктів. Ключовим фактором його розвитку стає вплив сонячного ультрафіолету, підкреслив лікар.





ІНШІ НОВИНИ