Кардіологи: деяким людям заборонено пити БАДи з омега-3

БАДи з жирними кислотами омега-3, часто призначаються для зниження ризику серцево-судинних захворювань, можуть виявитися небезпечними для певної групи пацієнтів. У них омега-3 здатні викликати розвиток миготливої аритмії, говорять спеціалісти з Європейського кардіологічного товариства.

В даний час добавки з риб’ячим жиром призначають пацієнтам з підвищеним рівнем тригліцеридів для зниження ризику серцево-судинних захворювань. Однак останні дослідження показують: у осіб з високим рівнем ліпідів у крові добавки з омега-3 можуть підвищити ризик розвитку миготливої аритмії, що загрожує інсультом (ризик інсульту зростає в 5 разів).

Повідомляється, що в рамках останнього дослідження аналізу піддали дані 50277 осіб. Всі вони отримували риб’ячий жир з омега-3 або плацебо. Спостереження тривало 2-7,4 року. Доза риб’ячого жиру становила від 0,84 до 4 грамів на добу. У всіх добровольців спочатку був підвищений рівень тригліцеридів і діагностовані серцево-судинні захворювання або відзначався високий ризик їх розвитку. Виявилося, прийом омега-3 підвищував ризик розвитку аритмії в 1,37 рази в порівнянні з плацебо.





ІНШІ НОВИНИ