Вчені з Німеччини перерахували продукти, які дійсно захищають мозок від слабоумства

Згідно з новим дослідженням, середземноморська дієта, багата рибою, овочами і оливковою олією, може захистити ваш мозок від накопичення і стиснення білка, які можуть привести до хвороби Альцгеймера. Дослідження опубліковане в онлайн-випуску Neurology, медичного журналу Американської академії неврології від 5 травня 2021 року.

В ході дослідження були вивчені аномальні білки, що називаються амілоїдом і тау. Амілоїд – це білок, який утворює бляшки, а тау – білок, який утворює клубочки. Обидва вони містяться в мозку людей з хворобою Альцгеймера, але також можуть бути виявлені в мозку літніх людей з нормальним пізнанням.

Середземноморська дієта включає високе споживання овочів, бобових, фруктів, злаків, риби і мононенасичених жирних кислот, таких як оливкова олія, і низьке споживання насичених жирних кислот, молочних продуктів і м’яса.

«Наше дослідження показує, що дієта з високим вмістом ненасичених жирів, риби, фруктів і овочів і низьким вмістом молочних продуктів і червоного м’яса може насправді захистити ваш мозок від накопичення білка, який може привести до втрати пам’яті і недоумства», – говорить автор Томмазо Балларіні, доктор з Німецького центру нейродегенеративних захворювань (DZNE) в Бонні. – «Ці результати доповнюють сукупність доказів того, що те, що ви їсте, може згодом вплинути на ваші навички пам’яті».

Якщо подивитися на амілоїд і тау-білок в спинномозковій рідині людей, то у тих, хто не дотримувався дієти, були більш високі рівні біомаркерів амілоїду і тау-патології, ніж у тих, хто стежив за своїм харчуванням. Коли справа дійшла до перевірки пам’яті, люди, які не дотримувалися дієти, отримали гірші результати, ніж ті, хто її дотримувався.





ІНШІ НОВИНИ