Названо основні причини раку, підтверджені наукою

Рак обігнав хвороби серця і став основною причиною смерті людей середнього віку. Однак в 30-50 відсотків випадків йому можна запобігти, уникаючи поширених причин, що викликають хворобу.

Куріння

Куріння найбільш часто є причиною раку легенів. Хвороба вбиває в світі майже 6 мільйонів чоловік в рік. Тютюновий дим містить 7000 хімічних речовин, з яких близько 70 є канцерогенами. Кинути курити ніколи не пізно, щоб продовжити життя.

Багато цукру

У день слід вживати не більше 12 чайних ложок цукру. Зловживання призводить до ожиріння і запалення – двох факторів ризику раку.

Оброблене м’ясо і продукти

Перероблене м’ясо офіційно класифіковано як канцероген, в якому містяться хімічні елементи, які пошкоджують клітини товстої і прямої кишки. Всього 50 г такого м’яса в день може збільшити ризик розвитку колоректального раку на 18%. Це шинка, ковбаси, в тому числі пепероні і салямі, хот-доги, в’ялене м’ясо та інші делікатеси. Замінити їх можна рослинними і пісними стравами.

Оброблені продукти також містять безліч токсичних хімікатів, які викликають запалення. Краща заміна – цілісні продукти.

Робота вночі

Ризик раку у жінок, які працюють в нічну зміну, вищий на 19%. Це порушує вироблення гормону мелатоніну, який захищає від хвороби.

Використання тальку

Тальк (дитяча присипка) збільшує ризик розвитку раку яєчників на 33%, раку ендометрія – на 24%, оскільки він часто забруднений канцерогеном азбестом. Для особистої гігієни краще використовувати кукурудзяний крохмаль.

Пластик

Деякі пластикові вироби містять синтетичний гормон, який порушує роботу ендокринної системи і збільшує ризик раку грудей. Рекомендується вибирати пластмаси, що не містять бісфенол А, і по можливості користуватися виробами зі скла.

Картопля фрі і чіпси

Акриламід – хімічна речовина, яка міститься в промислових продуктах, також при приготуванні картоплі фрі, чіпсів, крекеру, хліба, печива, сухих сніданків. Акриламід може пошкодити ДНК і підвищити ризик раку.

Погана гігієна порожнини рота

Захворювання ясен пов’язано з ростом раку легенів і колоректального раку через зміну імунної відповіді або поширення шкідливих бактерій.

Стрес

У людей в стресовому стані можуть розвинутися шкідливі звички – куріння, переїдання або вживання алкоголю, які збільшують ризик раку. Знизити його можна вправами, спілкуванням.

Обвуглене м’ясо

Смажене при високих температурах м’ясо утворює хімічні речовини, що ушкоджують ДНК.

Парабени

Хімічні консерванти парабени в зубних пастах, шампунях, дезодорантах і косметиці всмоктуються через шкіру і можуть стимулювати ріст клітин раку грудей. Вони включають метилпарабен, пропілпарабен, етилпарабен і бутилпарабен.

ВПЛ

Вірус папіломи людини викликає кілька видів раку. Уникнути його допомагає вакцина.

Пасивне куріння

Вдихання сигаретного диму, як і куріння, викликає рак легенів і пов’язане з підвищеним ризиком раку грудей, носових пазух і носоглотки у дорослих, а лейкемії, лімфоми та пухлин головного мозку – у дітей.

Зловживання алкоголем

Збільшується ризик раку ротової порожнини, горла, стравоходу, гортані, печінки і грудей.

Низькі фізичні навантаження

Однією з основних причин раку є малорухливий спосіб життя. Рух має вирішальне значення для виведення шкідливих токсинів з організму. Найпростіше – інтенсивна ходьба 30-40 хвилин в день, кардіовправи.

Хронічне запалення

Пошкоджується ДНК. Його викликає куріння, надмірне вживання алкоголю та неправильне харчування.

Надмірне перебування на сонці

Це причина раку шкіри. Сонячний опік всього раз в два роки може потроїти ризик розвитку меланоми.

Зайва вага

Більше 10 видів раку (40% випадків) – раку стравоходу, щитовидної, підшлункової та молочної залоз, жовчного міхура, шлунку, печінки, нирок, яєчників, матки, товстої і прямої кишки залежить від надмірної ваги або ожиріння.

Брак фруктів і овочів

Бідний на овочі та фрукти раціон пов’язаний з ризиком раку голови і шиї, стравоходу, шлунку і колоректального раку, оскільки організм не отримує клітковину, антиоксиданти і детоксифікуючі ферменти.





ІНШІ НОВИНИ