Медики розповіли, як вчасно розпізнати алкогольний гепатит

Алкогольний гепатит належить до алкогольної хвороби печінки. Це патологічний стан, що характеризується розвитком некротичних запальних змін в печінці. Алкогольний гепатит виникає внаслідок систематичного вживання надмірної кількості алкоголю (етанолу, етилового спирту). У той же час нам відомо, що печінка є основним органом, який приймає участь і відповідає за процес його метаболізму. Саме тому її ураження має найбільш виражену клінічну картину. Звичайно, під впливом алкоголю відбувається негативний вплив і на інші органи і системи.

До факторів ризику розвитку алкогольного гепатиту крім споживання щоденної небезпечної дози етанолу (20-30 г) належить порушення режиму харчування, сну і часу для відпочинку; малорухливий спосіб життя; наявність супутніх захворювань хронічного характеру.

Які симптоми будуть вказувати на розвиток алкогольного гепатиту?

Клінічна картина алкогольного гепатиту вельми різноманітна, однак при досягненні важкої форми ураження спостерігається поява таких симптомів:

  • жовтуха;
  • лихоманка;
  • набряк;
  • асцит;
  • втрата апетиту;
  • слабкість;
  • больові відчуття в області правого підребер’я.

Зауважимо, що навіть при запущених випадках не завжди можлива яскраво виражена клінічна картина.

При цьому підвищуються ризики переходу захворювання в хронічну форму з подальшим розвитком цирозу печінки.

Діагностика та лікування

Діагностика алкогольного гепатиту відбувається шляхом фізикального огляду, збору анамнезу з аналізом клінічної картини. Додатково проводяться лабораторні аналізи крові, за результатами яких при ураженні печінки повинні спостерігатися підвищені показники ферментів печінки. Візуалізація запального процесу буде відбуватися шляхом проведення УЗД, КТ та МРТ. У разі необхідності проводять диференціальну діагностику і для виключення неалкогольних уражень печінки проводиться біопсія органу.

Основою лікування є першочергове припинення вживання алкоголю з наступною його повною відмовою. Терапевтичні заходи будуть базуватися на результатах обстежень з встановленням стадії захворювання. Так необхідно дотримуватися дієти з низьким вмістом жирів (для зменшення навантаження на орган). Лікар проводить корекцію електролітних порушень і харчових дефіцитів. Можливе проведення короткого курсу кортикостероїдів. Зауважимо, що пацієнти з алкогольним гепатитом і надалі потребують спостереження у лікаря гастроентеролога або терапевта.





ІНШІ НОВИНИ