Лікарі назвали 4 фізичних ознаки того, що тиск підвищився до небезпечного рівня

Медики попереджають про ризик таких станів, як гіпертонічні позиви, при яких відбувається відразу дуже істотне помітне підвищення артеріального тиску.

Підвищений кров’яний тиск, характерний для гіпертонії, часто називають «тихим вбивцею» через відсутність яскравих симптомів патології. Тим часом під впливом сили тиску крові на стінки артерії можуть відбуватися розриви слизової оболонки. На ділянках таких ушкоджень відбувається активне налипання і накопичення холестеринових бляшок. Згодом холестерин все більше закупорює просвіт артерії, порушуючи її кровотік. Наслідками цього процесу стають серцеві захворювання, пошкодження мозку, нирок, інших важливих органів.

Одним з небезпечних станів, спровокованим високим тиском і його побічними ефектами, фахівці називають гіпертонічні позиви, в разі яких АТ може підніматися до небезпечного рівня, наприклад, вище 180 на 110. Відмінною рисою гіпертонічних позовів є те, що, незважаючи на можливе ураження органів, симптоми порушень виявляються мінімальними або навіть відсутні. Для порівняння: при невідкладній гіпертонічній хворобі підвищення кров’яного тиску стають помітними ознаки прогресуючого ураження органів, систем.

Однак гіпертонічні позиви можуть викликати помітні фізичні зміни в організмі – про це пише журнал Hypertension, який опублікував результати недавнього дослідження. Його автори аналізували випадки гіпертонічних позивів у відділенні невідкладної допомоги протягом 12 місяців спостереження. Найбільш частими фізичними ознаками даного порушення були:

  • головний біль,
  • носова кровотеча,
  • непритомність,
  • психомоторне збудження.

У той же час вчені підкреслюють, що в більшості випадків підвищення тиску до небезпечного рівня не дає симптомів, які легко помітити. За їх словами,
«Єдиний ефективний спосіб дізнатися, є у вас ця проблема, – перевірити свій кров’яний тиск».

Фахівці нагадують, що в багатьох випадках проблема високого артеріального тиску буває оборотною за рахунок змін способу життя. Слід зменшувати споживання солі, оскільки вона змушує тіло утримувати воду, що збільшує тиск відштовхування крові від стінок судин. Крім перегляду дієти також необхідні регулярні фізичні вправи, скорочення жирової маси.





ІНШІ НОВИНИ