Вчені розповіли, як літнім людям знизити ризик смерті

Університет Північної Кароліни закликає людей похилого віку виконувати більше домашньої роботи. Ця практика дозволить їм зберегти здоров’я. Був проведений аналіз даних майже 17000 американок (середній вік на початок дослідження – 72 роки).

У 2011-2015 роках добровольців просили протягом чотирьох-семи днів носити з собою пристрій, що фіксує кількість кроків за день і в цілому характер фізичної активності протягом дня. Спостереження в цілому тривали аж для кінця 2019 року. За весь час досліджень 804 жінки з різних причин померли.

Виявилося, найбільше життя продовжували короткі, але інтенсивні сплески активності протягом дня. Це могла бути робота по дому, в саду, підйоми і спуски по сходах, ходьба до і від машини. Було обчислено: верхній поріг користі від коротких сплесків активності – 4500 кроків в день. Перевищення цього порогового значення ніяких переваг, з точки зору збільшення тривалості життя, не дає.

Одночасно з цим вчені радять: довгі, безперервні піші прогулянки теж корисні. Так, у жінок, які щодня робили понад 2000 кроків, ризик смерті був знижений на 32%. У порівнянні з повною нерухомістю, кожна додаткова тисяча кроків давала 28% -е зниження ризику смерті в найближчі роки.





ІНШІ НОВИНИ