Лікар назвала продукти, які краще не їсти гіпертонікам

Експерти в галузі охорони здоров’я радять гіпертонікам уникати певних продуктів, в першу чергу консервованих солінь.

Коли мова заходить про гіпертонію і заходи, що захищають від її ускладнень і дозволяють краще контролювати артеріальний тиск і самопочуття, особливе значення надається харчуванню – про це в інтерв’ю Express Health розповіла глава департаменту харчування доктор Кеті Макманус. У розмові з журналістом вона зазначила, що повсякденний раціон «може мати величезний вплив на кров’яний тиск людини».

«Солона і солодка їжа, а також продукти з високим вмістом насичених жирів, що вживаються часто або регулярно, можуть зробити ваш кров’яний тиск підвищеним», – попереджає лікар.

Чому такі небезпечні для здоров’я солоні огірки? За словами Кеті Макманус, гіпертонікам їх краще не їсти – один такий овоч середнього розміру може містити до 800 мг натрію. Лікар нагадала, що збільшення натрію в раціоні збільшує і тиск на кровоносні судини, оскільки в них починає надходити більше рідини.

Експерт уточнила, що рекомендовані сьогодні норми обмежують споживання натрію дорослими людьми до 2,4 грамів в день. З урахуванням цього стандарту, всього три з’їдених солоних огірка в день можуть збільшити ризик високого кров’яного тиску.

Також Кеті Макманус помітила, що гіпертонікам можуть особливо серйозно шкодити соління давньої консервації – чим довше овочі зберігаються в консервних банках і розсолах, тим більше натрію вони вбирають.

Інші продукти, які краще не їсти гіпертонікам:

  • Готові до вживання соуси, консервовані соки і супи, томатні соуси, соєвий соус і заморожені продукти – всі вони відрізняються великою кількістю солі.
  • Сир, особливо плавлений, маргарин, майонез – навіть дуже малі дози містять достатньо натрію, щоб підняти рівень артеріального тиску.
  • Перероблене м’ясо: ковбасні вироби і всі види м’ясних напівфабрикатів або в’яленого м’яса також містять занадто багато натрію.

Резюмуючи, лікар дала пораду про те, що слід вибирати закуски і продукти з низьким вмістом натрію – 140 мг або менше на порцію.

Експерт підкреслила, що по можливості потрібно їсти тільки свіжі продукти і корисні страви домашнього приготування.





ІНШІ НОВИНИ